De Verenigde Staten zouden voorzorgen treffen om, indien nodig, hun ambassade in Bagdad te sluiten. Er wordt gevreesd dat de sluiting een voorbode zou zijn van een conflict met Iran, waarbij Irak een belangrijk strijdtoneel wordt.

Volgens bronnen binnen de Iraakse regering zou de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.) gedreigd hebben met de sluiting van de ambassade in Bagdad. Dit weekend zouden de Amerikanen al voorbereidingen hebben getroffen om personeel terug te trekken.

(Lees verder onder de tweet.)

Conflict met Iran

Een sluiting zou een voorbode kunnen zijn van een conflict met Iran. De Verenigde Staten hebben op dit moment ongeveer 5.000 militairen in Irak. De laatste maanden en jaren was de Amerikaanse ambassade in Bagdad herhaaldelijk het doelwit van raketaanvallen door sjiitische milities. Amerikaanse troepen en leveranciers werden eveneens geviseerd bij aanvallen.

De Irakezen vrezen dat Irak opnieuw tot een slagveld herleid wordt bij een conflict tussen de VS en Iran. De Iraakse geestelijke en politicus Moqtada al-Sadr, in een niet zo ver verleden nog een aartsvijand van de Amerikanen, heeft intussen opgeroepen om escalaties te vermijden.