De twee grootste Palestijnse facties hebben een akkoord kunnen bereiken waardoor verkiezingen opnieuw mogelijk zijn. Het is de eerste keer in bijna 15 jaar dat er grote verkiezingen kunnen worden georganiseerd in de Palestijnse regio’s. Dat meldt al Jazeera.

De verkiezingen en peilingen worden nu in de komende 6 maanden georganiseerd gebaseerd op een overeenkomst tussen Fatah, Hamas en de PA-leider Mahmoud Abbas. Hamas en Fatah zijn echter de twee grootste facties binnen Palestina.

“We konden tot een akkoord komen om legislatieve verkiezingen te organiseren en daarna presidentiële. Er zullen ook verkiezingen komen voor de Palestine Liberation Organization,” zei Jibril Rajoub afgelopen donderdag volgens al Jazeera. De laatste parlementaire verkiezingen vonden plaats in 2006 toen Hamas met kop en staart boven de rest uitstak. Volgens Saleh al-Arouri, een topbeambte van Hamas, werd de deal gesloten in Turkije. De vraag rijst nu of deze verkiezingen een positieve uitkomst zullen hebben voor de welvaart en stabiliteit in de regio.