De Vlaamse werkgeversorganisatie, Voka, pleit voor een grote staatshervorming. Dit meldt Het Laatste Nieuws. Ook waarschuwen ze dat een nieuwe regering zich niet mag laten vangen aan achterhaalde concepten. Zoals een meerwaardebelasting, een arbeidsduurvermindering mét behoud van loon maar zonder productiviteitsgroei, of het terugschroeven van de pensioenleeftijd.

Volgens Voka is een grote staatshervorming de enige oplossing voor de gezondheidscrisis. De regio’s moeten de hefbomen in handen krijgen voor het beleid rond arbeidsmarkt en gezondheidszorg. “De vele blokkeringen in de machinekamer van ons land leiden tot grote inertie. We hebben een grondige staatshervorming nodig. De hele grondwet moet worden opengesteld voor doordachte wijzigingen die een einde maken aan de bestuurlijke koterij”, pleitte Voka-voorzitter Wouter De Geest tijdens hun ‘politieke rentree’.

Voka wil dat er meer geïnvesteerd wordt. Door bedrijven én de overheid. “Investeringsaftrekken, wederopbouwreserves, degressieve afschrijvingen zijn daarvoor nodig”, vertelt De Geest. Hij uit ook zijn kritiek over de regeringsvorming. “Zo’n tergend traag en moeilijk formatieproces is nooit meer voor herhaling vatbaar. Daarom bepleit ik dat de nieuwe regering en het parlement een wet voorstellen die – bij een langdurige crisis over een regeringsvorming – na een bepaalde tijd verplicht een afspiegelingsregering te installeren”, aldus De Geest.

Voka vertelt ook de ambitie te hebben voor een economische groei van 2 procent per jaar tegen 2030. Daarvoor lanceerde ze maandag het relanceplan ‘Samen Groeien’. In dit plan ligt de klemtoon vooral op een “gezonde en gedeelde groei”. De 2 procent is een grote uitdaging, maar ook Jan Jambon (N-VA) wees er al op dat de coronacrisis veel opportuniteiten biedt. De coronacrisis heeft een grote digitale vooruitgang en een duurzame economie gecreëerd volgens hem.