Een VN-rapport is erg kritisch voor de Turkse rol in het Syrische conflict. Volgens het verslag wordt er systematisch gemarteld, geplunderd en verkracht door jihadisten die aan de Turkse zijde vechten. Het rapport houdt Turkije mede verantwoordelijk voor de misdaden.

Het is al langer bekend dat strijders van het zogenaamde ‘Syrische Nationale Leger’ – een bonte verzameling van milities, waaronder ook jihadistische, die geallieerd zijn met Turkije – misdaden begingen in Syrië. Een nieuw VN-rapport houdt de Turkse regering nu ook mede verantwoordelijk, aangezien de milities opereren in gebieden die onder controle staan van het Turkse leger. Ook zijn de misdaden geen alleenstaande gevallen, maar lijken ze volgens de VN deel uit te maken van een planmatig en gecoördineerd beleid.

Martelingen, plunderingen en verkrachtingen door Turkse bondgenoten

De slachtoffers zijn voornamelijk, maar niet uitsluitend, Koerdisch. Het gaat onder meer om plunderingen van geld, stroomgeneratoren en zelfs hele huizen in Noord-Syrië. Het Turkse leger was op de hoogte maar greep niet in.

Daarnaast werden burgers gearresteerd, ondervraagd en gemarteld, soms in aanwezigheid van de Turken. Een Yezidi werd bedreigd en verzocht zich tot de islam te bekeren. Verschillende vrouwen en meisjes werden verkracht. Soms werden mannelijke gevangen gedwongen om toe te kijken.

Ook werelderfgoed werd geplunderd en vernield. Zo werden kostbare mozaïeken van de hellenistische site van Kyrrhos en van de Hettitische tempel van Ain-Dara gestolen. Beide sites werden daarop gebulldozerd door de Turkse bondgenoten. Verschillende Yezidi-heiligdommen werden geplunderd en vernietigd.

Ook Turkije beging zelf mogelijk oorlogsmisdaden

De VN beschouwt Turkije als een bezettingsmacht in Noord-Syrië, wat ook verplichtingen met zich meebrengt. Zo is de bezetter verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van de bevolking in de bezette gebieden. Op die manier is Ankara medeverantwoordelijk voor de misdaden die door de Turkse bondgenoten gepleegd werden.

Tot slot is niet uitgesloten dat Turkije ook zelf oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Zo werden verschillende Syriërs naar Turkije gedeporteerd, waar ze volgens de Turkse wet veroordeeld werden. Het zou kunnen gaan om illegale deportaties.

1 REACTIE