De Verenigde Naties (VN) lokten heel wat woedende reacties uit met een tweet, waarin ze zeggen dat de coronapandemie aantoont dat “een door mannen gedomineerde wereld en cultuur iedereen schaden”.

“De Covid-19-pandemie bewijst wat we allemaal weten: millennia van patriarchaat hebben geleid tot een door mannen gedomineerde wereld met een door mannen gedomineerde cultuur die iedereen – vrouwen, mannen, meisjes & jongens – schaadt”, tweette de officiële Twitter-account van de Verenigde Naties. “Dit is het moment om meer gelijke, inclusieve en veerkrachtige samenlevingen op te bouwen.”

(Lees verder onder de tweet.)

VN-toespraak over impact Covid-19 op vrouwen

De tekst en de bijbehorende afbeelding werden geciteerd uit een toespraak van VN-Secretaris-Generaal António Guterres, waarin hij het heeft over de impact van Covid-19 op vrouwen. De toespraak in kwestie dateert van eind augustus.

“Covid-19 verdiept de bestaande ongelijkheden, waaronder de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. We zien nu al een ommekeer in decennia van beperkte en fragiele vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid en vrouwenrechten”, zei Guterres. Hij verwees daarbij onder meer naar een toename in huiselijk geweld tijdens de coronapandemie.

“Het is duidelijk dat we niet kunnen terugkeren naar het mislukte beleid dat heeft geleid tot de kwetsbaarheid die we om ons heen zien – in de gezondheidszorg, in de sociale bescherming, in de toegang tot de rechter. Dit is het moment om meer gelijke, inclusieve en veerkrachtige samenlevingen op te bouwen”, klinkt het verder.

“Stapt u op, Secretaris-Generaal?”

De tweet maakte duizenden reacties los. Veel mensen reageren verbijsterd op het citaat en roepen op om financiering van de VN stop te zetten. “Heeft u, aangezien u de negende man bent die de functie van Secretaris-Generaal van de VN bekleedt sinds de oprichting ervan, overwogen om een stap opzij te zetten ten gunste van een vrouw”, vraagt iemand.

1 REACTIE