De Vlaamse socialisten zouden “heimwee” hebben naar de “paars-gele” deal tussen Bart De Wever en Paul Magnette. De Wever zou daarin toen zoveel linkse toegevingen hebben gedaan dat het moeilijk is om nu met minder tevreden te zijn. Open VLD zou dan weer rekenen op Alexander De Croo als premier. Dat schrijft de krant De Tijd vanochtend.

De Vlaamse socialisten besloten maandag op hun partijbureau tegengas te geven tegen de nota van Lachaert. Die kleurt volgens hen te weinig rood. Sp.a wil concrete garanties dat de laagste pensioenen deze legislatuur naar 1.500 euro verhoogd worden. Maar ook in de gezondheidszorg eisen ze een groeivoet hoger dan de 2,5 procent die de liberalen in gedachten hebben.

Bijzonder opmerkelijk is dat bij de Vlaamse socialisten bijna openlijk valt te horen dat ze heimwee hebben naar de paars-gele deal van Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA). De Wever deed toen “zoveel linkse toegevingen”, dat het maar moeilijk is om nu vrede te nemen met minder.

Als het van Open VLD, de MR, Groen, Ecolo en ook de PS afhangt, kan het snel gaan. Bij Egbert Lachaert zou de voorkeur nog altijd uitgaan naar een Vivaldi-coalitie met CD&V. Maar de paars-groene partijen kan niet blijven wachten op CD&V. Die partij dook afgelopen weekend tegen alle verwachtingen in op bij een overleg met de zeven betrokken partijen. Mar vervolgens moest voorzitter Coens alweer aan de handrem trekken omwille van een verdeelde partij. 

Open VLD rekent op Alexander De Croo als toekomstig premier

CD&V vraagt een concreet menu en wil dat zaken die met een gewone meerderheid kunnen worden gerealiseerd er meteen komen. CD&V blijft daarnaast ook hameren op garanties rond het niet uitbreiden van de abortuswet.

Bij CD&V heerst een groot wantrouwen: “In een coalitie waar partijen mathematisch overbodig zijn, riskeer je altijd tegen de muur gezet te worden. Bovendien boezemt het parcours van de heer Bouchez rond abortus weinig vertrouwen in” , vrezen bepaalde CD&V’ers. CD&V is daarnaast ook bezorgd dat het migratiebeleid onder invloed van Ecolo en Groen niet te zeer zou verwateren.

Open VLD zou mikken op een centrumbeleid “zonder gekibbel en ideologische oorlogen” en rekent op Alexander De Croo om zich op te warmen voor het premierschap. Nu heel wat liberale burgemeesters hun verzet tegen zo’n regering hebben opgegeven ligt de weg open naar paars-groen of Vivaldi. Het premierschap aanbieden aan CD&V om Vivaldi mogelijk te maken lijkt zeer onwaarschijnlijk.