“Echte Vlaamse leeuwen maken geen regering zonder Vlaamse meerderheid”, dat repliceerde Francken aan Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt op Twitter. Theo Francken (N-VA) lanceerde via Twitter een oproep aan alle Vlamingen die het oneens zijn met de vorming van een “federale regering zonder Vlaamse meerderheid, zonder confederale omslag en zonder democratische legitimiteit” om de Vlaamse leeuwenvlag uit te hangen en als protest ook een foto te posten op sociale media.

“We zullen dit project bestrijden ter land, ter zee en in de lucht. Van Opgrimbie tot De Panne”, klinkt het strijdbaar.

Zijn oproep kreeg onmiddellijk gevolg van vele Vlamingen, maar stuitte ook meteen op een politieke tegenreactie van Groen-parlementslid Wouter De Vriendt: “Een vlag uithangen is niet moeilijk. Maar echte Vlaamse leeuwen maken een regering, als het land daar om smeekt.” 

Daarop repliceerde Francken gevat: “Echte Vlaamse Leeuwen maken géén regering zonder Vlaamse meerderheid”

(lees verder onder deze tweet)

“Als eerste minister zonder slagkracht ben je de dweil van de regering”

Ook de N-VA zelf plaatste via het nationale partijaccount op Twitter vanochtend een duidelijk protest op Twitter: “Wij zijn akkoord met Alexander De Croo: een paars-groene regering waarin de zevende partij de premier levert getuigt inderdaad van bijzonder weinig respect voor onze democratie.”

De partij post daarbij een foto van De Croo met een uitspraak die hij deed kort na de verkiezingen: “Open Vld heeft het niet goed gedaan bij de verkiezingen, we zijn de zevende partij in het parlement. Je moet de democratie respecteren. Als eerste minister zonder slagkracht ben je de dweil van de regering.”

Over de noodzaak van een Vlaamse meerderheid voor de vorming van een federale regering is het laatste woord nog niet gezegd. Waar CD&V hier lange tijd aan vasthield zetten CD&V-voorzitter Joachim Coens hierover begin september al voorzichtig een bocht in.