Het Vlaams Belang voerde vanmorgen actie aan het partijhoofdkwartier van de CD&V, op de Brusselse Wetstraat, met de slogan “CD&V: Dweil van de wetstraat?”. Daarmee verwijst men naar de uitspraak van minister van Justitie Koen Geens, die eerder zei dat zijn partij “niet de dweil van de Wetstraat” is. De Vlaams-nationalistische partij hekelt het feit dat de christendemocraten toetreden tot een linkse Vivaldi-coalitie zonder Vlaamse meerderheid, in tegenstelling tot wat de CD&V eerder verkondigde.

Partijkopstukken Tom Van Grieken, Barbara Pas en Chris Janssens waren aanwezig. De Vlaams Belangers droegen spandoeken met de tekst “CD&V: Dweil van de wetstraat?”. De actie is een verwijzing naar de uitspraak van minister van Justitie Koen Geens, die enkele maanden geleden zei dat zijn partij “niet de dweil van de Wetstraat” is. Terwijl de christendemocraten lange tijd bleven hameren op het belang van een Vlaamse meerderheid, lijken ze nu alsnog toe te treden tot een Vivaldi-coalitie – zonder Vlaamse meerderheid.

(Lees verder onder de tweet.)

“Dweil van de Wetstraat”

“CD&V heeft zich keer op keer uitgesproken tegen Vivaldi en voor een Vlaamse meerderheid. CD&V moet woord houden, ofwel had Geens het bij het verkeerde eind”, valt te horen bij het Vlaams Belang. Het project dat de christendemocraten nu onderschrijven is volgens de Vlaams-nationalistische partij “niet Vlaamser en rechtser zoals de kiezer vroeg, maar net het omgekeerde”. Het Vlaams Belang hoopt alsnog dat de partij niet toegeeft.

“Die pro-Vlaamse eis wordt duidelijk absoluut niet ingewilligd. CD&V fungeert als een passe-partout en laat zich gebruiken om het te nipte Paarsgroen te depanneren. Inhoudelijk is het duidelijk waar MR, PS en Ecolo naartoe willen: meer België en meer belastingen voor Vlaanderen”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. Als je daar dan als CD&V aan meewerkt, hoe ben je dan niet de politieke dweil van de Wetstraat of het Vlaamse schaamlapje van paars-groen?”

Van Grieken verwijst ook naar eerdere uitspraken van CD&V’ers Servais Verherstraeten en Hendrik Bogaert: Een Vlaamse meerderheid is altijd beter’ en paarsgroen is ‘de pest en de cholera samen’.”