Vanmorgen organiseerde het Vlaams Belang een massale protestrit tegen de Vivaldi-regering naar de Heizel, vlakbij Brussel. Vanuit verschillende vertrekpunten in Vlaanderen trokken diverse wagencolonnes, uitgedost met Vlaamse vlaggen, naar de hoofdstad. Verschillende Vlaams Belang-kopstukken spraken de menigte toe en riepen op tot Vlaamse frontvorming tegen Vivaldi. Opvallend: op de protestrit waren ook N-VA-militanten te vinden.

Een heuse vlaggenzee kleurde de Heizel zwart-geel. De politie schat de opkomst op zo’n 4.700 wagens, wat neer zou komen op een 15.000- à 20.000-tal manifestanten. Opvallend, op de Heizel waren ook tal van N-VA-militanten aanwezig.

(Lees verder onder de tweet.)

Van Langenhove: “Vivaldi bestrijden op elk front”

Kamerlid Dries Van Langenhove leidde de toespraken in en beloofde de Vivaldi-regering die in de steigers staat de bestrijden op “elk front”. Tijdens zijn speech moest de massamigratie het ontgelden. “Bij de vorige verkiezing hebben de Vlamingen gestemd voor minder migratie. Ons land is vol. Genoeg is genoeg, de absorptiegraad is overschreden. Deze betoging is nog maar het begin van onze strijd. Wij gaan de paarsgroene particraten uit Brussel bestrijden op elk front: in het parlement, op sociale media en op straat”, klinkt het.

“Wij staan hier vandaag met vele duizenden, en vele duizenden zullen tienduizenden worden, honderdduizenden zelfs als het moet, en bij de volgende verkiezingen een overweldigende Vlaamse meerderheid van miljoenen Vlamingen die zeggen, tot hier en niet verder. Genoeg is genoeg. Te veel is te veel. Dit is ons land, en van niemand anders! Vlaanderen is van ons”, zegt Van Langenhove, onder luid applaus.

Barbara Pas zet druk op de CD&V

Het gebrek aan een Vlaamse meerderheid in de Vivaldi-constructie werd herhaaldelijk onder vuur genomen. In haar toespraak zette Kamerlid Barbara Pas druk op de CD&V, waarbij ze verwees naar uitspraken van christendemocratische coryfeeën die in het verleden weinig enthousiast waren over het Vivaldi-project. “In het programma van jullie partij staat immers te lezen staat dat ook jullie gewonnen zijn voor meer bevoegdheden voor de deelstaten. Denk daaraan op het komende ledencongres van CD&V. Maak van uw programma geen vodje papier, maak uzelf niet volslagen irrelevant, maak van uzelf geen speelbal, geen dweil of geen reservewiel van het paarsgroene vehikel en wees consequent wanneer u de steun voor Vivaldi gevraagd wordt”, zegt Pas.

“De dringende, nodige  en door de kiezer gevraagde ommekeer inzake de staatstructuur, veiligheid, migratie, belastingdruk, noem maar op, gaat er met de Vivaldi-coalitie niet komen. Dit is voor Vlaanderen een rampzalige regering”, klinkt het. “Dit mag niet passeren. Wij gaan hen bestrijden met alle democratische middelen waarover we beschikken, vandaag vanop de Heizel, morgen in het parlement en overmorgen in het stembureau. Van de Kust tot in de Voerstreek.”

“Temptation Island met lelijkere mensen”

Tot slot stak partijvoorzitter Tom Van Grieken de hand uit naar N-VA. Hij maakt zich sterk dat het protest deel uitmaakt van een bredere beweging die de partijgrenzen overstijgt. “Deze meeting is nu al groter dan enkel een meeting van het Vlaams Belang. Je voelt het. Dit groeit uit tot een beweging. Een beweging die iedere dag groter wordt. En het Vlaams Belang is de katalysator”, klinkt het.

Van Grieken haalde hard uit naar de politieke klasse: “’s Morgens wil de ene niets meer van de andere weten en ‘s avonds kruipen ze samen in een of andere achterkamer, vooral weg van alle camera’s. En telkens op TV diezelfde vragen: Wie doet het met wie? Wie heeft nu de beste relatie met wie? Het leek wel een immens saaie versie van Temptation Island. Even inhoudsloos, maar dan met lelijkere mensen.”

Van Grieken steekt de hand uit naar De Wever

“Dus ik lanceer hier ook vandaag een oproep aan m’n collega-voorzitter De Wever. We moeten de strijdbijl begraven. […] In 2018 zei u dat u zo moe wordt van die strijd met links en u maakte in Antwerpen een coalitie met de socialisten. Wel Bart, ik word zo moe van die strijd op rechts. Laten we dit moment grijpen om samen te werken. We kunnen deze anti-Vlaamse en linkse Vivaldi-regering samen vurig bekampen en wie weet, zelfs ten val brengen”, zei de partijvoorzitter.

“Onze tegenstanders hopen – na weken campagne te voeren – dat deze meeting het eindpunt is. Maar ze vergissen zich. Dit is nog maar het begin. We gaan alles uit de kast halen om deze Vivaldi-regering te bekampen”, besluit Van Grieken. “Daarom is deze linkse en anti-Vlaamse regering, zonder Vlaamse meerderheid onaanvaardbaar. Daarom zal deze regering nooit mijn regering zijn.”

2 REACTIES

  1. Zou men toch een eeuw na de frontbeweging, die toen al werd gehandicapt door de tweespalt tussen radicalen en minimalisten, zoals dat indertijd heette, tot een eendracht kunnen komen tussen ALLE Vlaamsgezinden ? Vergeet niet dat er ook in de z.g. traditionele partijen bewuste Vlamingen zitten. Die ook niet akkoord gaan met de huidige situatie. Denk maar aan de recente opstelling van de Vlaamse CD&V- burgemeesters.