Vlaams Belang, Forum voor Democratie en de Partij Voor de Vrijheid hebben woensdag een gezamenlijke een resolutie ingediend in het Europees Parlement om “de groeiende censuur tegenover Zwarte Piet” aan te kaarten. Volgens de drie partijen misbruiken grote bedrijven als Facebook en Bol.com hun positie om aan politiek te doen. 

Een kleine maand geleden maakte Facebook bekend dat het geen foto’s van traditionele Zwarte Pieten meer zal toelaten op haar sociale media platformen. Vlaams Belang kreeg daarvoor inmiddels verschillende waarschuwingen van Facebook. Maar ook grote retailbedrijven als retailbedrijven Bol.com, Amazon en Coolblue besloten de voorbije weken en maanden om Zwarte Piet volledig te verbannen van hun platforms. 

Voor Vlaams Belang, FvD en PVV gaat dat meer dan een stap te ver. Samen met de Europese Parlementsleden van Forum voor Democratie (FvD) en de Partij Voor de Vrijheid (PVV) diende het Vlaams Belang daarom woensdag een resolutie in die de bedrijven in kwestie oproept de ban op te heffen. “Deze multinationals doen bewust aan politiek. Het Vlaams Belang kan niet aanvaarden dat zij onze tradities zomaar overboord gooien”, aldus Tom Vandendriessche die de motie indiende. 

Volgens Vandendriessche is de ban van Zwarte Piet totaal bij de haren gegrepen en kadert die in de links-Amerikaanse ‘woke-cultuur’ die momenteel aan invloed wint bij grote bedrijven en academici. “Zwarte Piet staat op de lijst van het Vlaams immaterieel erfgoed en zowel Unia als de Nederlandse rechter oordeelden dat dit onschuldig kinderfeest geen discriminatie of racisme inhoudt.”