“Op 27 september plant Vlaams Belang een protestrit naar Brussel, om te protesteren tegen de ‘Vivaldi’-coalitie. Maar dat stuit op een tegenactie van 12 Brusselse jongerenorganisaties. Onder hen ook zowel de Franstalige als Nederlandstalige ‘Vivaldi’-jongeren. Ons antwoord tegen deze invasie van haat: zo veel mogelijk tricolores uithangen”, is hun gezamenlijke boodschap. “Wij roepen elke Brusselaar op om de Belgische driekleur uit te hangen, als symbool tegen het racisme en het separatisme van Vlaams Belang.” Alle Brusselse jongerenafdelingen van de aankomende ‘Vivaldi’-coalitie verzetten zich dus schouder aan schouder tegen de actie van Vlaams Belang, onder de slogan“Belgian flags against Vlaams Belang”. Op Facebook hebben zich intussen 1700 personen als ‘geïnteresseerd’ gemeld.   

“Het uithangen van de Belgische vlag is vooral een reactie tegen de actie van Vlaams Belang”, legt Kevin Maas, nationaal voorzitter van Jong CD&V uit.  “Maar”, zegt hij, de ‘invasie van haat’, waarover sprak op het Facebook evenement, is niet bedoeld op de gewone Vlaming die meedoet aan deze actie”. De Belgische vlag als symbool van de actie was volgens Maas “een keuze van de lokale afdeling”, waar hij vooraf niet over geconsulteerd is. “Jong CD&V is zeker geen Belgicistische politieke jongerenpartij. Wij hebben ook een duidelijke Vlaamse vleugel”, verduidelijkt hij nog.

Kevin Maas (CD&V): “De keuze van de tricolore is misschien wat ongelukkig”

“Wij staan op zich als Jong CD&V wel voor subsidiariteit. Mocht het dus zijn dat een bepaald niveau beter is om een bepaalde bevoegdheid te organiseren zijn we daar ook voorstander van. Her-federaliseren is één van de standpunten van Jong CD&V. Nu is dat niet direct iets dat we erg in de kijker stellen, omdat we sterk gericht zijn op Vlaanderen. Dus de keuze van de tricolore is misschien wat ongelukkig.” 

Maas nuanceert ook: “Ik denk zeker niet dat alle mensen die naar die protestmars gaan komen, mensen met slechte bedoelingen zijn. Ik snap natuurlijk ook wel dat er heel wat bezorgdheden zijn bij de burgers.”  Desalniettemin blijven de lokale afdelingen volgens Maas volledig autonoom in de acties waaraan ze wensen deel te nemen. “Als nationaal voorzitter sta ik wel achter de keuze van de Brusselse JONGCD&V afdeling”, besluit hij.

Ook Tess Minnens, nationaal voorzitster van Jong VLD, bevestigt dat het gaat om een ‘Brussels’ initiatief: “Onze Brusselse afdeling heeft samen met de andere jongerenpartijen de handen in mekaar geslagen om tegengewicht te bieden aan de negatieve boodschap van Vlaams Belang”, legt ze uit, “door met tricolore vlaggen net hun geloof in de toekomst, solidariteit en een welvarend land te benadrukken.” 

“Als nationaal voorzitter van Jong Open Vld, kan ik die actie alleen maar ondersteunen. Er is al genoeg azijnpisserij in ons land”, besluit ze. 

Jan Steurs (Jong Groen): “VB is in het verleden veroordeeld voor racisme, wij hebben nog niet veel verandering gezien”

Brussels Jong Groen kernlid, Jan Steurs benadrukt dat het helemaal niet de bedoeling is om op straat te komen, noch om een tegenmanifestatie te organiseren: “Wij vragen de Brusselse bevolking een Belgische vlag uit te hangen. Vlaams Belang komt protesteren in Brussel tegen de regeringsvorming. Wij als jongerenpartijen hebben het gevoel dat dit helemaal niet leeft bij de Brusselse bevolking. Dus hebben we gevraagd om als tegenactie een Belgische vlag uit te hangen.” 

De Belgische vlag als symbool van de tegenactie ligt volgens Steurs voor de hand: “Het gaat om federale onderhandelingen, dus wij dachten aan een federaal symbool, een Belgisch symbool.” En wat is dan precies bedoeld met de invasie van haat”, zoals in de actieoproep omschreven? “Ik denk dat voor zich spreekt. Vlaams Belang is in het verleden veroordeeld geweest voor racisme, en wij hebben nog niet veel verandering gezien”, verduidelijkt hij. 

Filip Brusselmans (VB): “De verbindende politiek waarmee geschermd wordt is niet meer dan schone schijn”

VB-jongerenvoorzitter en Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans laat de actie van de Vivaldi-jongeren. alvast niet aan zijn hart komen. “Het louter viseren van een democratische partij, de tweede grootste in het parlement, is frappant. Men viseert meer dan 800.000 kiezers en zet ze op een laffe manier weg als racisten.”

Volgens Brusselmans is “de verbindende politiek waarmee geschermd wordt” niet meer dan schone schijn: “Ik zag dat de Jongsocialisten een open brief verspreiden waarin ze pleiten voor een ‘Cordon 2.0.De voeling met de Vlaamse kiezer is ver zoek, maar een kat in het nauw maakt rare sprongen. Ik heb er alle vertrouwen in dat in 2024 de Vlamingen de kaarten grondig zullen herverdelen.”

SCEPTR had uiteraard om een reactie gevraagd aan alle voorzitters van de Vivaldi-partijen, dus ook aan de voorzitter van de Jongsocialisten, maar die weigerde helaas in te gaan op ons verzoek.