In een filmpje op Twitter roept Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, Theo Francken (N-VA) op om te komen spreken na afloop van de protestrit tegen Vivaldi. De partij organiseert aanstaande zondag 27 september vanuit alle hoeken van Vlaanderen een autorit als teken van de onvrede die er bij heel wat Vlamingen bestaat tegen een federale regering met Vlaamse minderheid.
Theo Francken reageerde inmiddels op Twitter, maar bedankt voor de uitnodiging: “Ik respecteer ieders wijze van protest tegen Paarsgroen+, een regering zonder democratische legitimiteit in Vlaanderen”, schrijft hij. “Ik houd mijn kruit voor het investituurdebat volgende week in de Kamer.” 

“We moeten onze verschillen durven opzij zetten en samen het Vlaams verzet organiseren”, zegt Van Grieken. Hij deelt mee dat “niet alleen Vlaams Belangers zondag naar de Heizel trekken tegen de ‘Vivaldi’-regering, maar ook veel mensen die N-VA hebben gestemd”. Van Grieken lanceerde vanmiddag ook een opmerkelijke oproep aan N-VA-Kamerlid Theo Francken om ook te komen spreken na afloop van de manifestatie.  

“Ook een grote groep mensen die bij de vorige verkiezingen N-VA gestemd hebben rijden zondag met ons mee”

De kritiek gaat vooral over het gebrek aan Vlaamse meerderheid en de dominantie door linkse partijen in de nieuwe Vivaldi-regering. Die kritiek viel overigens niet alleen bij Vlaams Belang te horen, maar is intussen ook al eerder geformuleerd door CD&V kopstukken zoals Pieter De Crem en gisteren ook nog door Erik Van Rompuy.

“Nog maar 48 uur en we vertrekken met zijn allen in de auto naar de Heizel om een duidelijk signaal te geven tegen deze linkse, anti-Vlaamse Vivaldi regering”, klinkt het nog bij Van Grieken. “Een regering die geen meerderheid heeft in Vlaanderen. En het zal daarom ook nooit ‘onze’ regering zijn”

Theo Francken (N-VA): “Ik houd mijn kruit voor het investituurdebat in de Kamer”

Naar eigen zeggen krijgt de partij “massaal veel berichten via Facebook, via whatsApp, dat er heel veel mensen komende zondag 27 september naar de Heizel trekken.” En die reacties komen volgens Van Grieken zeker niet alleen van Vlaams Belang kiezers: “Deze manifestatie zal meer dan een doorsnee partijpolitieke manifestatie zijn. Heel veel boze VLD’ers en CD&V-kiezers rijden zondag met ons mee. En vooral ook een hele grote groep mensen die bij de vorige verkiezingen N-VA gestemd hebben. En dat is het mooie er aan. Wij Vlamingen zouden nu eens voor één keer schouder aan schouder moeten staan, tegen deze Belgische anti-Vlaamse regering.”

Van Grieken eindigde zijn filmpje met de oproep aan Theo Francken om “voor één keer onze verschillen opzij te zetten en als Vlaams-nationalisten schouder aan schouder te staan tegen deze regering.” Hij beloofde ook dat als Francken aanwezig zou zijn hij in elk geval de gelegenheid zou krijgen te spreken. Maar Francken reageerde intussen dat hij zijn kruit houdt voor het investituurdebat dat volgende week in De Kamer plaatsvindt.  

1 REACTIE