Sinds maandag zal iedereen die in de stad Antwerpen een nieuwe elektronische identiteitskaart aanvraagt ook zijn vingerafdrukken moeten registreren. Dit meldt De Standaard. Het proefproject loopt al van begin 2020. Maar Antwerpen is nu een van de eerste grote steden die hier mee begint. De bedoeling is dat alle gemeenten op het einde van het jaar starten met het project.

Het toevoegen van de vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaart is een keuze van de Europese Unie. Europa legt de maatregel op aan al zijn lidstaten. Ze willen een veiliger en meer universeel identiteitsdocument maken dat aan alle strenge internationale regels voldoet. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) deelde op 14 januari de eerste identiteitskaart uit in Lokeren. Toen startte 23 gemeenten met het project.

De vingerafdrukken van alle inwoners kunnen natuurlijk niet dag op dag toegevoegd worden aan alle identiteitskaarten. Enkel wanneer je identiteitskaart toe is aan vernieuwing zal je je twee wijsvingers moeten scannen. Ook bij afhaling van de kaart zal je moeten scannen ter controle. De bedoeling was om het proces zo snel mogelijk te laten gaan. Maar door de coronacrisis zal het nog zeker tot 2030 duren voor iedereen een elektronische identiteitskaart heeft met zijn vingerafdrukken op.

Niet enkel de inhoud, maar ook de buitenkant van de identiteitskaart zal veranderen. De foto zal van de rechter- naar de linkerkant verschuiven, en op de achterzijde in geperforeerde vorm. Daarnaast krijgt de kaart een andere kleur en verschuift de chip naar de achterkant van de identiteitskaart.

1 REACTIE

  1. Moeten wij maar één vingertje scannen voor de nieuwe IK? Toen ik laatst in een Afrikaans land kwam moest ik alle vingers van linker & rechterhand scannen. Ginds is er nochtans ook al vooruitgang. Nu was het electronisch, enkele jaren geleden was het 10malig over een beïnkt stempelkussen wrijven.