Stan Van Samang knoopte naar eigen zeggen ‘een internet-vriendschapsrelatie’ aan met een zekere ‘Eveline’. Dat schrijft Het Laatste Nieuws dat zich baseert op de satirische website ‘tScheldt, die het betekende vonnis van de Brusselse rechtbank online plaatste. Daarin leest men de versie van de zanger-muzikant met betrekking tot de modus operandi van de persoon die hem, naar eigen zeggen, in de val lokte. 

Er zou te lezen staan in het vonnis, hoe langzaam maar zeker, “Eveline het vertrouwen won van de zanger”. Dat vertrouwen is op den duur groot genoeg geworden om hem intieme beelden te laten versturen via de chatapp ‘Kik’. Van Samang zette, als enige van de slachtoffers, de grote middelen in én trok naar de kortgedingrechter om de verspreiding van de beelden te laten verbieden.

Enkele maanden gelende zou een jongedame, Eveline, een eerste contact via instagram hebben gemaakt. In de argumenten van de advocaten staat vermeld: “Hij (Van Samang, nvdr) knoopt een ‘internet-vriendschapsrelatie’ aan met haar en heeft gaandeweg met haar gesprekken opgebouwd.”

Waarom Dhondt noch Van de Veire zich aansloten bij de stafklacht blijft vooralsnog onduidelijk

Maar Van Samang zou zich laten overtuigen om over te schakelen naar de chatapplicatie Kik. Dat is een dienst vergelijkbaar met Facebook Messenger en Whatsapp. Maar in tegenstelling tot bij die applicaties heb je voor Kik enkel maar een e-mailadres nodig. Dat betekent dat iedereen met een vals e-mailadres makkelijk een anoniem of vals account kan aanmaken. Toch ging er bij Van Samang nog geen alarmbelletje rinkelen. Hij laat zich naar eigen zeggen overtuigen omdat “Instagram geen geschikt medium zou zijn om persoonlijke gesprekken te voeren”.

Samengevat: Van Samang loopt met open ogen in de val van Eveline en “uiteindelijk wisselden Van Samang en Eveline zeer persoonlijke en intieme berichten uit”. Naast Stan Van Samang zouden ook Peter Van de Veire (48) en Sean Dhondt (36) tegen de lamp van diezeflde Eveline zijn gelopen. 

Sean Dhondt stapte als eerste naar de kortgedingrechter. Met als gevolg dat de website die geanonimiseerde beelden publiceerde, een dwangsom van 5000 euro per uur is opgelegd, zolang de beelden online stonden. Stan Van Samang diende, als énige van de betrokken B.V.’s zelf een klacht in tegen onbekenden bij een Brusselse onderzoeksrechter. Waarom Dhondt noch Van de Veire zich aansloten bij de strafklacht is vooralsnog onduidelijk. Voor de kortgedingrechter vroeg ook hij een verbod op verspreiding van de beelden.  

Daaruit volgde een dwangsom van 10.000 euro en een strikt verbod op verdere verspreiding van de beelden. Zowel naar de website ‘t Scheldt maar ook naar internetbedrijven Google en Facebook is een deurwaarder gestuurd.

Privacy-jurist: “Facebook zal er eens goed mee lachen, meer niet”

Maar volgens privacy-jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert zal dat weinig zoden aan de dijk brengen. De website van het satirische magazine haalde de beelden offline. Maar de grootste verspreiding gebeurde niet enkel via Facebook (Messenger) maar ook via Whatsapp. Whatsapp ziet enkel willekeurige codes omwille van de zogenaamde “end-to-end-encryption”.  En dat systeem verhindert, aldus Dobbelaere, “om de privacy van de BV’s te gaan afdwingen”.

“Dus Facebook zal er eens goed mee lachen, meer niet”, concludeert hij. Ook kreeg de vraag om de zoekresultaten die naar de beelden leiden te verwijderen. Dat zou ook zijn gebeurd. Maar daarmee is het probleem niet van de baan. Wie de beelden echt wil vinden, zal ze vinden. Dobbelaere spreekt van een “een bizarre beslissing van de rechter”. Hij besluit: “Of hij (de rechter, nvdr) is niet op de hoogte van dergelijke technologie of houdt er geen rekening mee.” 

Mogelijk wil men door te focussen op de juridische stappen die worden ondernomen vooral een afschrikkingseffect creëren.