Bijna 1 op de 3 vakantiegangers voelde zich soms onveilig op vakantie vanwege het coronavirus. Vooral buurland Nederland blijkt op dit vlak slecht te scoren. 33 procent van de Vlamingen die naar Nederland gingen voelde zich er onveilig vanwege corona. In Italië was dat slechts 12 procent. Dat blijkt volgens BELGA uit een online bevraging van mobiliteitsorganisatie VAB begin september bij meer dan 6.000 Vlamingen over hoe zij de zomervakantie beleefd hebben.

Deze zomer gingen 5 op de 10 Vlamingen langer dan vier nachten op vakantie. 3 op de 10 deden dat in het buitenland, en 2 op de 10 bleven in eigen land. 

Uit de bevraging van VAB blijkt dat 4 op de 10 Vlamingen die naar het buitenland gingen Frankrijk als vakantiebestemming hadden. 77 procent van de Vlamingen die met vakantie gingen, koos voor de auto. Slechts 11 procent koos voor het vliegtuig.

85 procent van de Vlamingen zegt zich wel aan de eigen bubbel gehouden te hebben op vakantie. Dat valt ook af te leiden uit het type vakantieverblijf dat we kozen: 42 procent verbleef in een vakantiewoning, 15 procent in een eigen tweede verblijf of bij vrienden/familie. 30 procent verbleef in een hotel en 10 procent in een bed and breakfast. Vooral jongeren of gezinnen met kinderen gingen nog kamperen: 1 op de 4 van de leeftijdsgroepen tussen 18 en 55 jaar verbleef op een camping of in een camper.

De Vlamingen geven aan dat ze de coronamaatregelen ter plaatse strikt hebben toegepast (97 procent). Het overgrote deel had ook het gevoel dat anderen dit deden (86 procent). 
Tot slot nog dit: 1 op de 5 van de Vlamingen die nog niet op vakantie gingen, is dat nog wel van plan in het najaar.