Het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Turkije ervan een “directe aanwezigheid op het terrein” te hebben in het conflict rond Nagorno-Karabach. Zo gebruikt Azerbeidzjan drones van Turkse makelij. Ankara zou zelfs Syrische jihadisten overvliegen naar de Kaukasus.

Dit weekend laaide het geweld tussen de Republiek Artsach – beter bekend als Nagorno Karabach – en Armenië aan de ene kant en Azerbeidzjan aan de andere kant opnieuw op. In beide Kaukasuslanden is te horen dat ze zich in “een staat van oorlog bevinden”. Er vielen minstens 84 doden. Nagorno-Karabach is een etnisch Armeens gebied dat formeel deel uitmaakt van Azerbeidzjan, maar de facto onafhankelijk is. In 1994 vochten Armenië en Azerbeidzjan al een oorlog uit over het gebied en sindsdien waren er regelmatig opflakkeringen van geweld.

(Lees verder onder de tweet.)

“Turkije laat Syrische jihadisten overvliegen”

Turkije heeft nauwe banden met het Turkssprekende Azerbeidzjan en schaart zich volledig achter zijn “broederland”. Armenië beschuldigt Turkije ervan een “directe aanwezigheid op het terrein” te hebben. Zo gebruikt Azerbeidzjan drones van Turkse makelij en andere Turkse wapens. Ook wordt er gewag gemaakt van Turkse gevechtsvliegtuigen.

Maar de Turkse steun zou nog verder gaan. Volgens journaliste Lindsey Snell laat Ankara Syrische jihadisten overvliegen naar de Kaukasus, om daar aan de zijde van de Azeri’s te vechten. Dat meldt de Kanttekening. Het gegeven is op zich niet ondenkbaar, aangezien Turkije ook al Syrische milities inzette in de Libische burgeroorlog. Volgens Turkije gaat het om “ongegronde beschuldigingen”.

1 REACTIE