Hongaars premier Viktor Orban eist het ontslag van Europese Commissie-vicevoorzitster Vera Jourova nadat zij Hongarije “een zieke democratie” noemde. Dat meldt Belga. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, laat weten niet op die eis in te gaan. 

De Tsjechische liberale Vera Jourova is vicevoorzitster van de Europese Commissie en bevoegd voor de bescherming van democratische waarden en de rechtsstaat. In het kader daarvan presenteert ze morgen rapporten over de stand van de rechtsstaat in de 27 EU-lidstaten. In een interview in het Duitse ‘Der Spiegel’ liet ze verstaan dat Hongarije zich aan een zeer slecht rapport mag verwachten. 

Tijdens dat interview haalde ze zwaar uit naar Hongaars premier Viktor Orban. “Orban zegt graag dat hij een illiberale democratie aan het bouwen is. Ik zou zeggen: hij bouwt een zieke democratie”, aldus Vera Jourova in Der Spiegel. 

Orban eist ontslag

Orban reageerde woedend op die uitspraken en publiceerde een brief geadresseerd aan Europees Commissievoorzitster Ursula Von der Leyen. Daarin eist hij het ontslag van Jourova. Volgens Orban zijn haar uitlatingen “een rechtstreekse politieke aanval op een democratisch verkozen regering” en bovendien in strijd met de neutrale en objectieve instelling die de Europese Commissie moet zijn. Hij vindt de aantijging tot slot “een vernedering voor Hongarije en het Hongaarse volk”.

Von der Leyen liet inmiddels weten dat van een ontslag geen sprake is. Ze blijft naar eigen zeggen “het volste vertrouwen” hebben in haar vicevoorzitster. 

1 REACTIE