Afgelopen nacht is er opnieuw geweld uitgebroken tussen Afghaanse overheidssoldaten en Talibanterroristen. Daarbij zijn tientallen doden gevallen in Nangarhar, in het oosten van het land. Dat vertelde Ataullah Khogyani, een woordvoerder van de gouverneur van het gebied, aan AFP en meldt onder andere Al Jazeera. Zeker dertig jihadisten van de Taliban zijn gedood.

Minstens 11 overheidssoldaten zijn om het leven gekomen in Hesarak, 8 militanten die voor de overheid streden zijn gesneuveld in Khogyani. Ongeveer 30 Talibanterroristen zijn daarbij gedood. Waarom het geweld opnieuw uitbrak, is onduidelijk. De Afghaanse minister van Defensie Asadullah Khalid beweert dat er van hun kant geen inbreuken zijn gepleegd op het vredesverdrag tussen de Taliban en Afghanistan. De Taliban zelf heeft nog niet gereageerd.

Vorige maandag zijn opnieuw gesprekken van start gegaan tussen de Taliban en de overheid over een gevangenenruil. Die gesprekken zijn al enkele keren gevoerd maar keer op keer afgeblazen door de Taliban. De ene keer beweren ze dat de overheid en de Verenigde Staten het vredesverdrag niet respecteren en nog steeds bombardementen uitvoeren, de andere keer zijn ze niet tevreden over de snelheid van de ruil. Maar de poging om gesprekken te voeren, is volgens sommigen wel een goed teken. De Amerikaanse vertegenwoordiger in Afghanistan, Zalmay Khalilzad, noemt het zelf “een nieuwe fase in Afghaanse diplomatie.” “Deze onderhandelingen zijn een belangrijke mijlpaal, maar er zijn toch wel enkele moeilijke obstakels die overwonnen moeten worden om een verdrag te bereiken,” voegt hij daar nog bij toe.