Opvallend pleidooi van N-VA-Kamerlid Theo Francken: stuur het fregat BNS Leopold I naar de oostelijke Middellandse Zee, om samen met Frankrijk de Grieken te steunen in hun geschil met Turkije.

De Franse president Emmanuel Macron (LREM) schuwt de grote middelen niet om Griekenland te steunen in het conflict tussen Ankara en Athene. Zo stuurde Frankrijk onlangs enkele schepen naar de Egeïsche Zee en nam het land deel aan gezamenlijke militaire oefeningen in het gebied. Volgens Griekse media zou Parijs zelfs van plan zijn om het vliegdekschip Charles De Gaulle naar het oosten van de Middellandse Zee te sturen. 

(Lees verder onder de tweet.)

“Belangrijk signaal”

N-VA-Kamerlid Theo Francken vroeg dinsdag in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken en Defensie aan minister Philippe Goffin (MR) of België het fregat BNS Leopold I kon meesturen met de Franse vloot. Uiteindelijk bleek dat niet tot de mogelijkheden te behoren. Het schip en haar bemanning hebben immers al andere verplichtingen.

“We steunen de Grieken al in hun grensverdediging, waarbij ze ook onder druk worden gezet door Erdogan”, zegt Francken aan onze redactie. Hij vindt het belangrijk dat er een “signaal” gegeven wordt dat Griekenland niet alleen staat.

Ons land steunt de andere EU-lidstaten in het opleggen van sancties indien Turkije zich niet minder dreigend opstelt in de Egeïsche Zee, maar is dat genoeg? Francken begrijpt dat voorzichtigheid geboden is, “Turkije is immers een NAVO-partner”. Tegelijkertijd verwijst hij naar de toenemende provocerende houding van Turkije, niet alleen militair in de Middellandse Zee, maar ook bij omvormen van Hagia Sophia tot moskee of de georkestreerde migratiedruk op de Griekse grenzen: “We kunnen dat niet blijven pikken”.

Buitenlandse Zaken was op het moment van publicatie niet bereikbaar voor een reactie.

1 REACTIE