Theo Francken (N-VA) reageert in een interview met Gazet Van Antwerpen bijzonder verontwaardigd over de manier waarop Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) in de Kamer optrad: “Ik verschiet van de manier waarop Dewael uit zijn rol valt”, aldus de oud staatssecretaris. Hij kondigt alvast stevig weerwerk aan vanop de oppositiebanken: “We gaan het hard spelen in de oppositie, maar wel correct”. Opnieuw uit hij ook vlijmscherpe kritiek op Vlaams Belang én vooral op zijn Vlaams-Brabantse streekgenoot Dries Van Langenhove. “Wij focussen op de inhoud, we laten ons niet afleiden door de Sirenenzang van extreemrechts”, klinkt het.

“Het was niet aanvaardbaar wat Kamervoorzitter Patrick Dewael daar deed, een volledig terechte vraag van verschillende Vlaamse partijen gewoon van tafel vegen. Ik heb zoiets in mijn twintig jaar als parlementslid nooit meegemaakt. Het kwam ook raar over, hoe hij maar doorpraatte over alles heen.” Hij spaart zijn kritiek niet: “Ik verschiet van de manier waarop Dewael uit zijn rol valt. Hij heeft blijkbaar ook op zijn initiatief de voorzitters van de partijen van de toekomstige regering toelichting gegeven over interpretaties van het Kamerreglement. Alsof een consultant uit Tongeren even kan worden ingehuurd om de finesses van het reglement uit te leggen.”

Wanneer de voorzittersverkiezingen bij N-VA ter sprake komen spreekt Theo Francken zijn volledige steun uit aan Bart De Wever: “Bart is nog niet formeel kandidaat, maar ik zal hem zeker steunen. […] En je kunt hem moeilijk vergelijken met de voorgangers van de nieuwe voorzitters bij andere partijen.”

(lees verder onder deze tweet)

Francken over Van Langenhove: “Ik val niet omver van zijn werkzaamheden.”

Media en politieke tegenstanders verwijten Francken vaak “aan te schurken” tegen het Vlaams Belang, maar Francken ontkent: “Ik schurk tegen niemand aan. Als partij moet je altijd uitgaan van je eigen kracht, dat is een belangrijk beginsel. Anders krijg je slaag.”

Dries Van Langenhove, zijn uitdager op rechts bij de verkiezingen in Vlaams Brabant, maakt weinig indruk op Francken en krijgt opnieuw een veeg uit de pan: “Goh, hij gaat altijd ongelooflijk veralgemenen, alle mensen over dezelfde kam scheren. Dat is echt vermoeiend. […] “En dan zijn totale gebrek aan dossierkennis. Over de jonge relschoppers in Blankenberge zei hij dat ze zijn binnengelaten door Francken. Dat slaat nergens op, dat zijn mensen die hier geboren zijn […] Ik val niet omver van zijn werkzaamheden. […] Wij hebben met onze fractie al een dertigtal wetsvoorstellen ingediend rond asiel en migratie. We werken daar keihard, we laten dat niet los, maar we focussen op inhoud en op de bezorgdheden van de mensen, we laten ons niet leiden door de sirenenzang van extreemrechts.”

Over Georges-Louis Bouchez (MR): “Ik herken zijn gedrevenheid wel wat in mezelf”

Francken vindt het “een probleem” als je de grootste partijen en de politieke zwaargewichten erbuiten laat: “Een centrumlinks-belgicistische regering, terwijl Vlaanderen rechts heeft gestemd. Grondwettelijk kan dat, zeker, je kunt met alle kleinere partijen samen tot een meerderheid komen. Maar politiek heb je een probleem als je de grootste partijen en de politieke zwaargewichten erbuiten laat.”

Over MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zegt Francken dat hij nog voor die in de nationale politiek zat al voorspeld had dat hij mogelijks voorzitter van de MR zou worden. Maar N-VA voorzitter De Wever geloofde hem niet: “Het is duidelijk dat die man ervoor gaat, elke dag. Ik ben het soms absoluut niet met hem eens, zeker niet als hij zijn tricolore mondmasker opzet, maar ik herken zijn gedrevenheid wel wat in mezelf. We zullen zien. Hij zou een destabiliserend element in deze regering kunnen zijn. Hij gaat niet opzij, gaat altijd door, zo ken ik hem al langer.

“Ik heb de procedures ook betalend gemaakt, vroeger was het allemaal gratis”

De oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie komt ook terug op zijn voorstel om naar Australisch model opvangkampen in Tunesië of Egypte op te richten en vind dat men naar analogie met Turkije ook met die landen een deal moet maken. Dat daar wel degelijk ook een kost en investeringen tegenover staan erkent Francken. “Maar hoeveel miljarden heeft de opvang van irreguliere migratie Europa niet gekost sinds de vluchtelingencrisis?”, laat hij opmerken. “Door de Europese lafheid hebben de mensensmokkelaars vrij spel en blijven ze migranten naar hier halen, die wij dan maar moeten verdelen”, stelt hij resoluut.

Francken benadrukt dat het dankzij zijn toedoen is dat asielzoekers geen aanvraag tot regularisatie meer kunnen doen als hun asielaanvraag nog loopt: “Dat werd vaak gebruikt door migranten die wisten dat ze toch geen kans maakten, om een nieuwe, tijdrekkende procedure op te starten. […] Ik heb de procedures ook betalend gemaakt. Vroeger was het allemaal gratis. Dat heeft een ongelooflijk verschil gemaakt”

Hij komt ook terug op een stokpaardje en tevens een groot twistpunt binnen de regering Michel, met name het dossier van de woonstbetreding: “Premier Michel heeft dat voorstel van tafel gehaald na veel protest aan vooral Franstalige kant. […] De commissie-Bossuyt stelt nu dat de mogelijkheid om mensen op te pakken echt noodzakelijk is voor een effectief terugkeerbeleid.”

Theo Francken vindt dat het dan ook onmogelijk is om de aanbevelingen zomaar aan de kant te schuiven. “De commissie moest er zo dringend komen toen ik staatssecretaris was. Dat ze nu ook maar consequent zijn”, besluit hij fijntjes.

1 REACTIE