De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Republikeinse Partij proberen om nog voor de presidentsverkiezingen van 3 november een conservatieve vervanger van de zopas overleden progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg te vinden. In Republikeinse kringen is te horen dat ze voldoende Senaatszetels hebben om daarin te slagen. Trump zou tegen zaterdag een kandidaat naar voren schuiven.

Nadat de progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg het afgelopen weekend op 87-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker, proberen de Republikeinen om nog voor de presidentsverkiezingen van 3 november een conservatieve opvolger te vinden. Indien zij daarin slagen zouden zes van de negen leden van het Amerikaanse Hooggerechtshof conservatieven zijn. De vonnissen van de hoogste rechtbank van de Verenigde Staten hebben een grote invloed op tal van aspecten van de Amerikaanse samenleving, waaronder wapenbezit, stemrecht, de doodstraf, de bevoegdheden van de president, abortus en gezondheidszorg.

(Lees verder onder de tweet.)

Trump schuift tegen zaterdag kandidaat-opperrechter naar voren

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) zou tegen zaterdag een kandidaat naar voren schuiven. “Ik heb veel liever een stem voor de verkiezingen. We hebben genoeg tijd om het te doen”, zei Trump. Daarbij komen twee namen het meest naar voren: Amy Coney Barrett en Barbara Lagoa. Barrett kon maandag al op de koffie in het Witte Huis.

De Republikeinen hebben momenteel een krappe meerderheid in de Senaat. Er zijn drie Republikeinse dissidenten nodig om het plan te dwarsbomen. Chuck Grassley en Cory Gardner, twee Republikeinse senatoren die als risicogeval beschouwd werden, lieten intussen weten dat ze gewoon hun partij zullen volgen. Een andere potentiële dissident is Mitt Romney, die zich momenteel nog niet uitspreekt over de zaak.

De Republikeinse senator Lindsey Graham is naar eigen zeggen alvast overtuigd dat ze voldoende stemmen hebben om voor de verkiezingen een nieuwe opperrechter aan te stellen.

Bitse politieke strijd

Intussen dreigt de kwestie, mede door de hoge inzet, te ontaarden in een bijzonder bitse politieke strijd tussen Republikeinen en Democraten. Beide partijen beschuldigen elkaar van hypocrisie.

De Democraten argumenteren dat de Republikeinen minstens moeten wachten tot na de verkiezingen, nadat de GOP in 2016 de aanstelling van een opvolger van de toen overleden Antonin Scalia blokkeerde. De Republikeinen wijzen erop dat ze toen en nu een meerderheid in de Senaat hadden, waardoor ze gesteund worden door de volkswil. Bovendien heeft de heksenjacht tijdens de laatste Republikeinse aanstelling, die van Brett Kavanaugh, enorm diepe wonden geslagen.