De spanning tussen communistisch China en het democratische eiland Taiwan neemt verder toe. Het afgelopen weekend staken verschillende Chinese straaljagers de middellijn van de Straat van Taiwan over, waarop deze onderschept werden door de Taiwanezen. 

Het Taiwanese ministerie van Defensie spreekt van een van “een hoge frequentie van intimidatie en bedreigingen van de oorlogsschepen en de vliegtuigen van de vijand”. Het ministerie benadrukt dat Taiwan het recht heeft om zichzelf te verdedigen en terug te slaan.

China woedend op Taiwan en VS

China hield vorige week grootschalige militaire oefeningen in de buurt van Taiwan. Beijing is woedend omwille van de Amerikaanse steun aan het eiland, dat het als een afvallige provincie beschouwt.

Twee Amerikaanse regeringsfunctionarissen bezochten het eiland in de afgelopen twee maanden. Minister van Volksgezondheid Alex Azar bracht in augustus een bezoek. Vorige week was het de beurt aan Keith Krach, staatssecretaris voor Economische Zaken.

Officieel hebben de Verenigde Staten geen diplomatieke banden met Taiwan, maar zijn toch de belangrijkste steunpilaar van het eiland op het internationale toneel. Recent werd een nieuwe grote wapenverkoop aan Taiwan aangekondigd.