84% van de Open Vld leden stemde vanavond voor de regeringsdeelname. De stemming gebeurde bij de Vlaamse liberalen op digitale wijze. Alle leden konden dus in principe vanop afstand aan de stemming deelnemen.

Daarmee blijken de Vlaamse liberalen toch iets minder eensgezindheid dan de collega’s uit de andere partijen die reeds eerder hun steun hadden uitgesproken voor het ‘Vivaldi’-project. 

Ondanks de goedkeuring door een ruime meerderheid blijft het opmerkelijk dat meer dan 1 op 10 van de Open Vld leden niet achter het Vivaldi-project lijkt te staan. Hoewel de partij met Alexander De Croo voor het eerst sinds Guy Verhofstadt opnieuw een eerste minister mag leveren. 

Helemaal verbazen doet dat niet. De voorbije weken rees er her en der wel wat onvrede over de koerswijziging die voorzitter Egbert Lachaert had ingezet. Vandaag kondigde burgemeester Ward Vergote nog op Twitter aan dat hij “partijloos” was. En ook oud-parlementslid en professor Lode Vereeck had een oproep gedaan om tegen de toetreding te stemmen. 

Tess Minnens: “Eigen aan een liberale partij om kritisch te zijn en onze kritiek te laten voelen aan de partij”

“Met dit stevig mandaat, en de steun van onze leden, gaan we nu aan het werk. We gaan eindelijk vooruitgang kunnen maken”, onderlijnde partijvoorzitter Egbert Lachaert samen met toekomstig eerste minister Alexander De Croo via een gezamenlijk persbericht. 

Ook Tess Minnens, voorzitster van de Open Vld-jongeren toont zich tevreden: “Ik denk dat het eigen is aan een liberale partij om kritisch te zijn en onze kritiek ook duidelijk te laten voelen aan de partij. Ook Jong VLD stelde vele vragen, vooral omtrent de haal- en betaalbaarheid van het akkoord. Het is aan Alexander, Vincent en Eva om de bezorgdheden van onze leden weg te nemen.”

Intussen is ook bevestigd dat Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk, en tevens fractieleider in de Kamer, tot de regering zal toetreden. Hij zal minister van Justitie en vice-premier worden. De tweede Open Vld minister is Eva De Bleeker. Volgens Tess Minnens is ze schepen in Hoeilaart en “een dame die al 15 jaar op de achtergrond meedraait in de partij”. De Bleeker is handelsingenieur, werkte voor de Europese Commissie aan handelsakkoorden. Ze wordt omschreven als “dossiervreter, harde werker en geen roeper”.