Rudi Vervoort, de Brussels Minister-president (PS) vroeg vlak voor het begin van de Nationale Veiligheidsraad om “Brussel niet te straffen”. Hij drong er bij zijn collega’s op aan dat de hoofdstad, voor zijn hoge bevolkingsdichtheid niet te “straffen”. 

Vanochtend om 9 uur is de Nationale Veiligheidsraad van start gegaan. Ook Rudi Vervoort zit daar als Minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mee aan tafel. Vanochtend waarschuwde hij tijdens ‘La Première’ bij RTBF dat men erover moet waken dat Brussel niet het slachtoffer wordt van eventuele nieuwe coronamaatregelen. Bijvoorbeeld wanneer men zou beslissen de toegestane contacten anders in te vullen.

Zou dit tot gevolg kunnen hebben dat de Brusselaars worden opgesloten? Voor Rudi Vervoort is het “vermijden dat Brusselaars zouden opgesloten worden” één van de grootste uitdagingen van deze Nationale Veiligheidsraad: “Hoe gaan we de realiteit van Brussel benaderen? Brussel is in de eerste plaats een stadsgewest. Als je kijkt naar de cijfers van de steden en niet naar de provincies, is het duidelijk. Het virus circuleert het meest in de steden.”

Vervoort (PS): “Antwerpen is gered door zijn provinciaal hinterland en zou dus niet aan dezelfde regels als Brussel onderworpen zijn”

Rudi Vervoort verwijst naar de cijfers in de stad Antwerpen. Die stad kent de hoogste besmettingsgraad per 100.000 inwoners, onmiddellijk gevolgd door Brussel.

“Als we op provinciale basis maatregelen nemen, is Antwerpen gered door zijn provinciale hinterland en zou het dus niet aan dezelfde regels onderworpen zijn als Brussel dat niet profiteert van deze realiteit“, aldus nog Vervoort.

Brussel doet het momenteel, met een gemiddeld aantal  coronabesmettingen van 300 per dag, of 25 besmettingen per 100.000 inwoners, veel slechter dan andere provincies.