Na afloop van de eerste dag echte formatiegesprekken kwam sp.a-voorzitter Conner Rousseau nog eens terug op het feit dat de Vivaldi-regering geen Vlaamse meerderheid zal hebben. Dat is bijzaak, vindt Rousseau. “Mijn bomma zal er niet van wakker liggen of er een Vlaamse meerderheid is”, klonk het in Terzake. 

Vivaldi lijkt er dan toch te komen. Maandag stond de formatie nog op springen door irritaties over MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, maar enkele dagen later lijkt het vertrouwen tussen de partijen volledig terug te zijn. Een regering van groenen, socialisten, liberalen en CD&V is in de maak.

Geen Vlaamse meerderheid

Maar ook: een regering zonder Vlaamse meerderheid. De Vlaamse partijen Groen, sp.a, Open Vld en CD&V hebben samen immers geen meerderheid in Vlaanderen. De twee grootste partijen van Vlaanderen én het land, N-VA en Vlaams Belang, worden immers naar de oppositiebanken verdwenen. En daar is niet iedereen in Vlaanderen even blij mee. 

Donderdag stond de eerste dag van de echte formatiegesprekken op het programma. Na afloop toonden de partijen zich tevreden, en kwam sp.a-voorzitter Conner Rousseau op vraag van VRT nog eens terug op het gebrek aan die Vlaamse meerderheid.

“Mijn bomma zal er niet van wakker liggen of er een Vlaamse meerderheid is, maar wel of haar pensioen verhoogd wordt, en dat gaan we doen”, zo reageerde Rousseau, om vervolgens weg te stappen. 

Op sociale media wordt nee-schuddend gereageerd. De bomma van Conner Rousseau vindt het vast ook niet erg dat haar kinderen, kleinkinderen en al haar nakomelingen daar zullen moeten voor betalen… Geld uitgeven dat er niet is…dat kunnen socialisten goed”, klinkt het onder meer. 

“Wel sorry Conner maar je bent er niet alleen voor uw vrienden en familie te plezieren maar voor ALLE kiezers! En bovendien wou N-VA óók de pensioenen omhoog maar die partij is 2.5 keer groter dan u dus hebben een mandaat van de kiezer. Jij niet”, stelt nog iemand.