Partijvoorzitter van sp.a en preformateur Conner Rousseau haalde tijdens een persconferentie stevig uit naar Bouchez (MR), maar wil Vivaldi nog niet opgeven. “Deze ochtend dacht ik niet dat ik dit nog zou kunnen. Daarom heb ik ook mijn ontslag ingediend. De Koning heeft dat geweigerd, hij geeft me opnieuw vertrouwen en vraagt me dit toch te doen. Als de Koning het vraagt, dan probeer ik ook het onmogelijke,” klinkt het. “Maar van enkelen moeten er sterke signalen komen,” voegt hij daaraan toe. 

“Ik zit hier als preformateur, maar ook als 27-jarige die in de politiek zit om dingen mogelijk te maken. In een partij die alles op alles heeft gezet om een regering te vormen, die keer op keer haar verantwoordelijkheid heeft genomen,” start hij zijn toespraak. Hij haalt daarbij enkele zaken aan, zoals de coronacrisis of de klimaatproblematiek. Volgens Conner Rousseau heeft zijn partij, sp.a, altijd geprobeerd om vooruit te gaan en om deze onderwerpen te behandelen, zelfs “tijdens deze moeilijke tijden.”

“Ik begrijp niet wie Vivaldi zou willen doen mislukken”

Daarna haalt hij zwaar uit naar Bouchez (MR) die dreigde Vivaldi op te blazen. “Mensen zijn de politiek beu, en kun je ze nog ongelijk geven? Mijn partij heeft weken aan inhoud gewerkt. We willen investeren in een nieuw project dat hoop kan geven terwijl anderen duisternis brengen. Ik en mijn partij zijn enorm teleurgesteld. Bepaalde actoren aan tafel vonden het nodig om een paar dagen voor een akkoord terug te komen op akkoorden,” waarmee hij aan de MR verwijst.

“Vertrouwen komt te voet, maar gaat weg ter paard,” gaat hij verder. “Ik begrijp niet waarom iemand dit project (Vivaldi) wil doen mislukken. Waarom moet met de voeten van de Belgen en de Vlamingen gespeeld worden? Dat kan ik niet zomaar laten gebeuren. Er is geen vertrouwen meer, dat signaal krijg ik van veel partijen. Daarom diende ik ontslag in als preformateur, maar dat werd geweigerd. Ik ben vereerd dat de Koning opnieuw vertrouwen stelt, en ik ben er opnieuw van overtuigd dat we moeten blijven oplossingen zoeken met enkel en alleen wie nog oplossingen wil vinden. Maar om dat vertrouwen terug te herstellen, zullen heel sterke signalen nodig zijn van sommigen. Maar ik zeg u dit. Deze ochtend leek het me onmogelijk dat vertrouwen te herstellen, maar als de Koning het vraagt, zal ik dat onmogelijk doen. Voor de Vlaming en voor alle Belgen die godverdomme eindelijk nood hebben aan en recht hebben op een deftige regering.”

“Stop met onzin en spelletjes, stop met saboteren”

Hij sluit zijn toespraak af met een “laatste oproep om te stoppen met onzin en spelletjes, om te stoppen met saboteren.” Hij zegt dat “de speeltijd over is en het money time is.” Ten slotte geeft hij nog één statement als preformateur en kondigt alvast aan dat hij geen vragen meer zal beantwoorden. “Ik zal voortwerken met meneer Lachaert in alle discretie. Hopend op een oplossing. Maar na vandaag vond ik toch dat ik iets moest zeggen. Want voor mij is een nieuwe manier aan politiek doen ook duidelijkheid brengen en transparantie, want de mensen mogen wel weten wat er gebeurt. Ik ga afsluiten met een quote van Will Tura: “Hoop doet leven.”