Voor aanvang van de wedstrijd tegen Denemarken knielden alle Belgische en Deense spelers om hun steun te betuigen aan de Black Lives Matter-beweging. Op sociale media wordt daarop afwijzend gereageerd. 

De Amerikaanse American Football-speler Colin Rand Kaepernick was de eerste die tijdens het volkslied ostentatief knielde als protest tegen discriminatie en politiegeweld. Na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd is knielen over de hele wereld een symbool geworden voor steun aan de Black Lives Matter-beweging.

Ook de Belgische nationale ploeg doet mee aan die trend. Gisterenavond speelden de Rode Duivels een interland tegen Denemarken. Vlak voor het begin van de wedstrijd knielden alle spelers op het veld, Romelu Lukaku stak daarbij ook zijn vuist in de lucht als steun voor de Black Power-beweging. 

Op sociale media krijgen de Rode Duivels bijzonder veel kritiek. Vele mensen vinden dat de Rode Duivels zich niet met politieke statements moeten bezighouden, maar gewoon moeten voetballen. Hieronder enkele van de vele reacties:

2 REACTIES

  1. Nou, nou, Roode Duivels, ik heb het de laatste jaren een raar schouwspel gevonden. Belgen ? ? Het schijnen me meer ‘zwarte Duivels’ en daar lopen er dan nog een of twee witten tussen en is die ene zijn naam niet ‘De Bruyne’ ? Eigenlijk vraag ik me af waarom deze voetbal professionals niet de eer van hun continent verdedigen ? Voorwaar Africa zou wereldkampioen kunnen zijn met zulke supper talenten. Zou het kunnen dat die jongens ‘de Mammon’ hoger inschatten dan Africa’s eer ? Dan lijkt mij die kniebuiging meer een slaafse onderwerping voor het oprapen van de rijkelijk uitgestrooide poen.