maandag, november 29, 2021
Thuis Leefmilieu Gezondheid Professor die Beke bekritiseert ‘toevallig’ ontslagen uit stuurgroep
Professor die Beke bekritiseert 'toevallig' ontslagen uit stuurgroep
Foto: VRT. Professor die Beke bekritiseert 'toevallig' ontslagen uit stuurgroep

Professor die Beke bekritiseert ‘toevallig’ ontslagen uit stuurgroep

1846
0
De professor die forse kritiek op Minister Wouter Beke (CD&V) had is in augustus op vraag van het kabinet vervangen in de Vlaamse adviesraad Contactonderzoek. Het gaat om professor huisartsengeneeskunde, Jan De Maeseneer, uit de Vlaamse adviesraad Contactonderzoek verdwenen. Dat schrijven onder meer Het Laatste Nieuws en De Standaard. Eén en ander zou expliciet na tussenkomst van het kabinet van Wouter Beke (CD&V) zijn gebeurd. Aan Het Laatste nieuws liet de professor weten dat afgesproken werd om geen commentaar te geven over de reden van zijn plotse vertrek in augustus.
 

De Maeseneer toonde zich in Knack begin augustus bijzonder kritisch voor het contactonderzoek en stelde ook vragen bij de rol van de ziekenfondsen. Het was op een moment dat Wouter Beke in de politieke vuurlinie stond en spitsroeden moest lopen in het Vlaams Parlement. De Maeseneer noemde man en paard en zei dat de “gebrekkige uitrol” van de lokale contactopsporing een “politiek probleem” was.

“De ziekenfondsen die de contacttracing organiseren, willen hun macht blijkbaar liever niet afgeven. Er is ook een contract met de overheid van 100 miljoen euro, dat is voor de ziekenfondsen een belangrijk financieel aspect. En we zitten met een minister die er geen blijk van geeft dat hij begrijpt waar het over gaat.”

De kritiek vanuit de Vlaamse oppositiepartijen op Beke is scherp. Maar ook Federaal Kamerlid Christian Leysen (Open VLD) stelt zich op Twitter ernstige vragen. 

(lees verder onder deze tweet) 

Professor vervangen door ex-kabinetschef Jo Van Deurzen (CD&V)

Daarop ontvangt de professor een telefoontje van Minister Beke. Die legt dat als volgt uit aan Het Laatste Nieuws: “Ik wou weten waarom hij die uitspraken gedaan had. Er zijn een paar onduidelijkheden uitgepraat.”

Maar aansluitend heeft het kabinet van Wouter Beke aan het Vlaamse Instituut voor de Eerste lijn gevraagd “om zich intern te beraden over haar afvaardiging binnen deze stuurgroep”. Dat staat zo letterlijk vermeld in het verslag van de Vlaamse stuurgroep contactonderzoek van 7 augustus die kranten konden inzien. Op maandag 11 augustus besliste VIVEL om De Maeseneer te vervangen. Bij een volgende bijeenkomst van de stuurgroep, op 14 augustus, wordt de vervanging ook doorgevoerd. Caroline Verlinde, neemt vanaf dat moment de plaats over van De Maeseneer namens Vivel inde stuurgroep’.

Verlinde is directrice bij VIVEL maar houdt vol tegenover de krant dat het gaat over “een toevallige samenloop van omstandigheden”. Het Laatste Nieuws merkt wel op dat Verlinde jarenlang adjunct-kabinetschef is geweest van de voorganger van Wouter Beke. “Daar kunnen serieuze vraagtekens bij geplaatst worden”, meent Het Laatste Nieuws dat spreekt van “politieke manoeuvres”.

Kabinet Beke ontkent: “Wij hebben niet gevraagd de professor te vervangen, dat heeft VIVEL beslist”

Het kabinet Beke kan moeilijk anders dan toegeven dat ze zijn tussengekomen: “In het bewuste artikel heeft professor De Maeseneer zich heel negatief uitgelaten over contactopsporing. Daarop hebben we de vraag gesteld of VIVEL hetzelfde standpunt deelde.” Maar benadrukt het, “wij hebben niet gevraagd om de professor te vervangen, dat heeft VIVEL beslist”.

Feit is dat de professor emeritus huisartsengeneeskunde in amper een week tijd in te midden van de mediastorm opzijgeschoven in de stuurgroep. Dat schrijft ook Het Laatste Nieuws vandaag.

De Maeseneer blijft zoals afgesproken discreet en is ook in De Standaard karig met commentaar: “Ik ben niet gehecht aan dat zitje in de stuurgroep en ik heb altijd goed samengewerkt met de directeur Dirk Dewolf (administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid en voorzitter van de stuurgroep, red.). Alleen de manier waarop dit allemaal is gegaan, had transparanter gekund.”

Politieke afrekening en belangenvermenging?

De Standaard is er van overtuigd dat het artikel niet de enige reden is dat men de professor liever kwijt dan rijk was. “Achter de schermen speelde er wel meer dan een kritisch interview”, zo meent De Standaard. 

Professor De Maeseneer zou een aantal keer in conflict zijn geraakt met de voorzitter van CM, Luc Van Gorp, die ook in de stuurgroep zetelt. De Maeseneer wees op het belang van de lokale initiatieven omdat die dichter bij de burger staan en meer vertrouwen wekken. Maar daarbij botste hij tot zijn ergernis op het stevige verzet van de ziekenfondsen tegen het decentraliseren van het contactonderzoek. Uiteindelijk kreeg De Maeseneer zijn zijn, maar betaalt daar nu een prijs voor.

Sterke CM-connectie binnen het kabinet van Wouter Beke

In de stuurgroep rijzen er intussen vragen bij de houding van Van Gorp. Die zetelt als voorzitter van de CM zelf in de stuurgroep die moet adviseren over het contactonderzoek. Dat contactonderzoek dat door een consortium gebeurt, onder leiding van de ziekenfondsen. Daar hij  zelf de belangrijkste contactpersoon is van het consortium maakt de krant hier gewag van ‘belangenvermenging’.

Het kabinet van Wouter Beke heeft in elk geval “een sterke CM-connectie”. Sinds eind april is de voormalige directeur van de ­CM-studiedienst er aan het werk. Die zetelt vervolgens ook weer in de Vlaamse stuurgroep als ‘raadgever’ voor het kabinet. Van Gorp en de CM wilden daarover enkel dit kwijt: ‘geen commentaar’.

Pagina Niet Gevonden

Onze excuses, de pagina die u zocht, werd niet gevonden. Probeer opnieuw te zoeken of probeer een van de onderstaande links:

Laatste Artikels

Deze week in ‘t Pallieterke

Schrijf u hier in op de PALNWS nieuwsbrief!

Betaalde Advertentie

Nieuws

Advertenties

Betaalde Advertentie

Interview

Welkom Terug!

Meld hieronder aan

Maak Nieuwe Account!

Vul de velden onder in om te registreren

Herstel je wachtwoord

Geef je gebruikersnaam of e-mailadres in om je wachtwoord te herstellen.

Pagina niet gevonden - PAL NWS

Pagina Niet Gevonden

Onze excuses, de pagina die u zocht, werd niet gevonden. Probeer opnieuw te zoeken of probeer een van de onderstaande links:

Laatste Artikels

Deze week in ‘t Pallieterke

Schrijf u hier in op de PALNWS nieuwsbrief!

Betaalde Advertentie

Nieuws

Advertenties

Betaalde Advertentie

Interview

Welkom Terug!

Meld hieronder aan

Maak Nieuwe Account!

Vul de velden onder in om te registreren

Herstel je wachtwoord

Geef je gebruikersnaam of e-mailadres in om je wachtwoord te herstellen.