“Ik ben stralingsgevoelig”, zei deelneemster Kaat uit Gentbrugge dinsdagavond in het programma Huizenjagers op Vier. Drie makelaars snelden haar ter hulp in de zoektocht naar een nieuw huis. Wie naar de beelden keek zou gezworen hebben dat hun huidige huis omringd was door zendmasten. Maar een pientere buurtbewoner die ook naar het programma keek merkte op dat de beelden gemanipuleerd waren. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

“Beeldmanipulatie op Vier”, concludeerde buurtbewoner David De Pue en luidde de alarmbel op Twitter. En zo gingen de poppen aan het dansen. Het koppel Kaat en Gil uit Gentbrugge dat meedeed aan Huizenjagers moest verhuizen, “om gezondheidsredenen”, want Kaat is bijzonder stralingsgevoelig. En dus, was de boodschap, is het heel belangrijk dat er geen hoogspannings- of zendmasten staan rond hun nieuwe huis.”
(lees verder onder deze tweet)

Het productiehuis maakte vervolgens gebruik van een slim beeldtrucje om het verhaal ook voor de kijker duidelijk te maken. Alleen nam men daarbij een loopje met de realiteit. Ze plaatsten op de achtergrond hoogspanningsmasten die in werkelijkheid niet bestaan. Nadat het productiehuis “op heterdaad” betrapt bleek communiceerde het dat dat niet ongebruikelijk is “om op een ludieke en absurde manier de kijker volledig onder te dompelen in het verhaal”.  

Maar SBS, de eigenaar van Vier, Vijf en Zes, ziet het enigszins anders: “Vier heeft met de producent afgesproken om in de toekomst mogelijke verwarring te vermijden en de kijker altijd duidelijk te informeren als er grappige of ludieke beeldelementen toegevoegd worden”.