Het proces tegen priester-monnik Sefer ‘Aho’ Bileçen ging vrijdag verder in de zuidoost Turkse provinciehoofdstad Mardin. De administrerende monnik-priester van het Syrisch-Orthodoxe klooster Mor Yakub, ook bekend als de kerk van St. Jacob van Nusaybin, wordt beschuldigd van “lidmaatschap van een terroristische organisatie”, namelijk de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), omdat hij brood en water gaf aan guerrillastrijders.

Op de tweede dag van het proces tegen monnik Aho, dat wordt gehouden in de 4e grootste strafkamer van Mardin, heeft de geestelijke de beschuldigingen tegen hem verworpen en zijn eerdere verklaringen herhaald. Monnik Aho ontkent de hulp niet, maar benadrukt dat het geen politieke achtergrond had. Hij hielp ze enkel en alleen door religieuze overtuigingen. Hij deed dit niet om een organisatie te steunen, maar vanwege zijn geloof. “Ik geef eten aan iedereen die aan mijn deur komt, wie hij ook is,” klinkt het.

De priester wordt er ook van beschuldigd dat hij de identiteit van degenen die hulp zoeken niet op tijd aan de autoriteiten heeft gemeld, hoewel hij achteraf heeft vernomen dat het om guerrillastrijders gaat. Het proces werd geobserveerd door de lokale Christelijke gemeenschap. Het proces tegen monnik Aho wordt op 3 november voortgezet.