De Congolese president Félix Tshisekedi vraagt de “volledige kwijtschelding” van alle schulden van de ontwikkelingslanden, om deze landen te helpen de coronacrisis te boven te komen. Hij deed de oproep voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN).

“Om de ontwikkelingslanden te helpen effectief uit de crisis te komen en de post-Covid-19-periode beter veilig te stellen, moeten de inspanningen van de internationale gemeenschap onder meer de kwijtschelding van schulden en andere vormen van schuldenlastverlichting omvatten”, zei de Congolese president Félix Tshisekedi.

De G-20 en internationale financiële instellingen verleenden de laatste maanden al uitstel van de schuldaflossing. Dat is onvoldoende voor de Congolese president. Hij vraagt nu om de “volledige kwijtschelding” en “meer internationale solidariteit”. “Al deze maatregelen voor steun of aanvullende financiering voor ontwikkelingslanden mogen niet worden gekoppeld aan voorwaarden”, klinkt het.

1 REACTIE

  1. Mijnheer Tjisekedi, uit zich als een klever man. In de plaats van ‘schulden kwijt te schelden’ zou de internationale gemeenschap er wijs aan doen om voortaan ‘geen schulden meer te verlenen’. Na 80 jaar van intensieve opbouw gedurende de koloniale periode 1880/1960 is er reeds een zwart zelfbestuur sinds 60 jaar 1960/2020. Wordt het geen tijd dat onze zwarte neven, die biezonder rad van tong zijn, hun grootspraak in de praktijk brengen en hun landen degelijk & zelfstandig runnen.