In Europa vangt hij veel kritiek omwille van de aanpak van de coronacrisis, maar in eigen land is de president van Brazilië populairder dan ooit. Dat melden verschillende Braziliaanse nieuwsmedia vandaag.

De resultaten van het opinieonderzoek, uitgevoerd door Ibope, wijzen uit dat nu meer mensen positief staan tegenover het beleid van Bolsonaro dan ooit tijdens zijn presidentschap. 40% van de burgers beoordeelt zijn beleid als ‘goed’ tot ‘zeer goed’. Eind vorig jaar was dat slechts 29%. Tegelijk daalt het aantal mensen die een negatieve opinie hebben van 38% naar 29%.

De persoonlijke populariteit van Jair Bolsonaro ligt nog hoger en bereikt nu zelfs 50%.

President van de armen

De resultaten zijn opvallend, omdat in Europa het beeld overheerst van een president die de coronacrisis en een aantal milieukwesties niet goed aanpakt.

Twee factoren lijken in het voordeel van Bolsonaro te spelen. Sinds enkele maanden heeft hij zichzelf een meer presidentiële stijl aangemeten. De Braziliaanse president, die vaak met Trump wordt vergeleken, heeft de laatste maanden de scherpe commentaren en hevige politieke botsingen weten te vermijden.

Bovendien groeit zijn steun bij de armsten in zijn land. Werklozen en andere getroffen groepen krijgen van Bolsonaro een uitkering van ongeveer 100 euro per maand om te hen te helpen de economische gevolgen van de coronacrisis te boven te komen.