Afgelopen zondag vond in Mechelen een verboden bijeenkomst plaats tegen Vivaldi. De reactie van burgemeester Vandersmissen was duidelijk: een ongeziene politiemacht werd gemobiliseerd. Twee helikopters zorgden voor ogen in de lucht, overal waren Federale agenten zowel te voet als ter paard aanwezig en men kon de stad niet zomaar binnenraken door de politiecontroles. Dat ondervond onze eigen journalist Jakob Kürüm ook. Hij wilde familie gaan bezoeken in Mechelen maar werd tegengehouden door agenten, hij moest verklaren waarom hij daar was. Hij heeft wel van de gelegenheid gebruik gemaakt om foto’s te nemen die u onder het interview kan vinden. Ook Vlaams Front reageert nogmaals op de mediaberichtgeving dat het “een manifestatie van Vlaams Front” zou zijn. “Nee, we hebben hier niets mee te maken. We steunen het uiteraard, maar dit is niet onze manifestatie,” blijft het klinken. De dag voor Peter P. verliep echter niet zoals gepland.

“Ik werd bij aankomst gearresteerd en in een kleine cel gestopt met 45 anderen. De harde kern, zij die dus in contact stonden met mij, is gearresteerd. Iedereen apart op aparte plekken. We moesten op de grond zitten, kregen één beker water, er was maar één toilet en we hadden amper iets te eten de hele dag door. Coronamaatregelen en mensenrechten waren plots niet meer belangrijk,” klinkt het bij Peter P.

(Lees verder onder de tweet)

“Niet de schuld van de politie, maar van Vandersmissen en Somers” -Peter P.

“Laat het duidelijk zijn,” begint Peter P. zijn verhaal, “Niets van wat er gebeurd is, is de schuld van de politie. Ik heb beelden gezien van mannen op café die de politie begonnen uit te schelden voor linkse ratten. Ik steun die boodschap niet. De politie was daar om hun werk te doen en ze volgen bevelen op, dat is nu eenmaal hun taak. Maar als een agent onrechtvaardig moet handelen omdat het bevel zo is, dan is dat de schuld van de bevelgever. De aanwezigheid van die ongeziene politiemacht, de manier waarop ik behandeld moest worden, er zijn maar twee schuldigen in dit verhaal: Vandersmissen en Somers. Ze hebben hun kant duidelijk gekozen. Een BLM-betoging werd getolereerd, door de vingers gezien zelfs. Maar onze opkomst is brutaal tegengehouden. Niemand kon de stad binnen en de harde kern werd zelfs gearresteerd,” besluit Peter P.

“Om dan nog maar te zwijgen van onze omstandigheden,” gaat hij verder. “Ongeveer 10 uur lang zaten we met 45 in één kleine cel. Er was maar één toilet en we moesten allemaal bij elkaar op de grond zitten. Ze hadden ons gearresteerd omdat we de coronaregels niet naleefden en het samenscholingsverbod niet opvolgden. Dat is onzin. We waren in groepjes van 2 of 3, we hadden daar bewust voor gekozen. Daarnaast waren we verspreid. We volgden alles op, hadden zelfs een mondmasker aan. Maar dan worden we met 45 in één cel gezet? Zijn de coronamaatregelen dan plots niet belangrijk meer? 1 cel voor 45, met 1 klein toilet. Ik heb één bekertje water gekregen en een pistolet die hard was, dat was onze maaltijd voor de hele dag. We zijn onterecht gearresteerd, onmenselijk behandeld door de regering en ik laat het hier niet bij. Mijn mensenrechten zijn geschonden en ik zal hier niet zomaar stoppen. Ik bekijk om juridische stappen te ondernemen en ik zal niet zwijgen.”

Ze stonden hem op te wachten

Maar hoe werd u dan precies gearresteerd?

“Wel, ik was met de wagen. Ik was nog geen twee minuten in Mechelen, kwam al onmiddellijk een controle tegen en voila. Ik stond duidelijk geseind, ze waren me actief aan het opsporen en stonden dus te wachten op me. Anderen werden dan gearresteerd aan het station, anderen op de markt van Mechelen. in hun artikel zeiden ze dat ze mensen zullen vragen om terug te keren. Klopt dus duidelijk niet, ik ben onmiddellijk gearresteerd zonder veel woorden. Eenmaal ze mijn identiteit hadden bevestigd, namen ze me mee.”

En welke reden gaven ze?

“Tsja, ze zeggen dat we de maatregelen niet volgden zoals ik al eerder zei. Maar we waren toen met twee, hadden een mondmasker aan toen de politieagenten bij ons kwamen, en we zaten gewoon in een privéwagen. Dat was dus onzin. Idem met dat samenscholingsverbod. Twee mensen is geen inbreuk hierop. Ja, het was een verboden manifestatie, maar ja. Is dat een reden om me te arresteren en zo slecht te behandelen? Begrijp me wel niet verkeerd, het is niet de schuld van de politie. Het is de schuld van het beleid. En dan zeggen ze dat we de openmonumentendag kapot hebben gemaakt? Onzin! Wij hebben niks kapot gemaakt, niet gevraagd voor die politiemacht. Dat was onnodig. Ik vind het gewoon jammer dat ze dat tegen ons gedaan hebben. Ik zei het eerder ook, Antifa en BLM in Brussel waren geen probleem. Daar waren ze met hoeveel? 20.000? Maar een bijeenkomst tegen Vivaldi is plots reden om bijna de volledige Federale Politie te mobiliseren, of zo voelde het toch. Is dit dan die vrijheid van meningsuiting waar ons land zo trots op is?”

Bent u teleurgesteld?

“Een beetje, maar dit is wel een overwinning. Ze kunnen niets tonen tegen ons, we hebben niets verkeerds gedaan. De Vlaming ziet geen relschoppers of plunderaars, de Vlaming ziet geen gewelddadige manifestatie met racistische leuzen zoals de media zei dat het zou worden. De Vlaming ziet de waarheid: een gigantische politiemacht om onze vrijheid van meningsuiting neer te slaan. Vandersmissen heeft een duidelijk signaal gegeven: we zijn als Vlaming niet welkom in eigen land, want zet een voet buiten en je wordt gearresteerd als je uitgesproken Vlaamsgezind bent. Maar één boodschap wil ik duidelijk maken: we stoppen er NIET mee!”

Fotocollage

Journalist Jakob Kürüm was ter plaatse en maakte van de gelegenheid gebruik om foto’s te nemen. Op zijn Twitter verscheen alvast een filmpje van de omgeving, maar hij nam ook tientallen foto’s van de agenten en de helikopters. Die kunt u hieronder bekijken. Ter info: de wagens op de foto hadden uiteraard wel een nummerplaat, maar die zijn onherkenbaar gemaakt. 

""</p
© Jakob Kürüm
""</p
© Jakob Kürüm
""</p
© Jakob Kürüm
""</p
© Jakob Kürüm
""</p
© Jakob Kürüm: Agenten ‘bewaken’ cafégangers
""</p
© Jakob Kürüm
""</p
© Jakob Kürüm
""</p
© Jakob Kürüm
""</p
© Jakob Kürüm
""</p
© Jakob Kürüm
""</p
© Jakob Kürüm

3 REACTIES

  1. “Ongeveer 10 uur lang zaten we met 45 in één kleine cel. Er was maar één toilet en we moesten allemaal bij elkaar op de grond zitten. Ze hadden ons gearresteerd omdat we de coronaregels niet naleefden en het samenscholingsverbod niet opvolgden. Dat is onzin. We waren in groepjes van 2 of 3, we hadden daar bewust voor gekozen. Daarnaast waren we verspreid. We volgden alles op, hadden zelfs een mondmasker aan. Maar dan worden we met 45 in één cel gezet? Zijn de coronamaatregelen dan plots niet belangrijk meer? 1 cel voor 45, met 1 klein toilet. Ik heb één bekertje water gekregen en een pistolet die hard was, dat was onze maaltijd voor de hele dag. We zijn onterecht gearresteerd, onmenselijk behandeld door de regering en ik laat het hier niet bij. Mijn mensenrechten zijn geschonden en ik zal hier niet zomaar stoppen. Ik bekijk om juridische stappen te ondernemen en ik zal niet zwijgen.”

    Gebeurde dit in de Vlaamse stad Mechelen, ooit de hoofdstad van de Boergondische Nederlanden? In Vlaanderen, geregeerd door de N-VA? Of berichtte SCEPTR-correspondent Ruben Notteboom vanuit MINSK, waar dictator LOEKASJENKO nog altijd de plak zwaait?