Het Hof van Beroep in Californië heeft de regering-Trump maandag toestemming gegeven om de Tijdelijke Beschermde Status (TPS) van migranten uit El Salvador, Nicaragua, Haïti en Soedan in te trekken. Zo’n 300.000 migranten zouden daardoor gedeporteerd kunnen worden. Daarmee komt er evenwel nog geen eind aan de juridische strijd.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) kondigde ongeveer een jaar na zijn aantreden aan dat hij de Tijdelijke Beschermde Status (TPS) van migranten uit El Salvador, Nicaragua, Haïti en Soedan stop wou zetten. Het TPS-statuut beschermt mensen tegen deportatie als hun thuisland te kampen heeft met burgeroorlogen of natuurrampen. Volgens Trump was er daarvan in die vier landen geen sprake meer.

Nog geen eind aan juridische strijd

Die plannen werden eind 2018 gedwarsboomd door een arrondissementsrechtbank in Californië. Een groep advocaten had klacht ingediend, met het argument dat de plannen werden ingegeven door racistische motieven.

Nu oordeelde het ‘9th Circuit Court of Appeals’, het Hof van Beroep dat bevoegd is voor de Amerikaanse westkust, dat de Amerikaanse regering wel degelijk TPS-statuten mag intrekken. Zo’n 300.000 migranten zouden daardoor gedeporteerd kunnen worden. Daarmee komt er evenwel nog geen eind aan de juridische strijd. Zo kondigden verschillende NGO’s al aan zich te zullen blijven verzetten tegen de plannen.

1 REACTIE