Hamas en Israël hebben opnieuw een verdrag ondertekend dat het geweld tussen de twee zou moeten stoppen. Deze zomer was er dan ook weer veel geweld, vooral in de Gazastrook. Israël zette zelfs tanks in. Dat geweld kwam er enerzijds omdat de armoede enorm stijgt in Gaza en anderzijds door de zware sancties die Israël oplegde. Dit nieuwe staak-het-vuren zou daar hopelijk een einde aan moeten maken. Dat meldt Al Jazeera. 

Israël en Hamas zijn akkoord gegaan om opnieuw het verdrag van 2018 te respecteren dat opgesteld werd in samenwerking met Egypte, Qatar en de Verenigde Naties. Die beslissing komt na 3 weken van geweld. Hierdoor zou Israël in staat zijn om volledig te focussen op het coronavirus, want in Israël zijn al 117.241 gevallen vastgesteld.

Hamas zelf is ook tevreden. Volgens Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook, zei alvast dat deze overeenkomst een stap is om het geweld te stoppen. Daarnaast kondigde hij aan dat er binnenkort een reeks projecten zal bekend gemaakt worden om het coronavirus in Gaza te bestrijden.

Israël heeft ook de sancties verlicht op Gaza. Goederen en brandstof kunnen opnieuw naar de enclave Kerem Shalom geïmporteerd worden, wat eerder niet meer kon. Daarnaast krijgt Palestina haar visgebied terug, wat Israël eerder ook verkleind had. De verschillende groepen in Gaza die verantwoordelijk waren voor de rellen en ontploffende ballonen moesten daarvoor wel akkoord gaan ermee te stoppen.