Dinsdagavond is er een brand uitgebroken nabij het migrantenkamp Kyt op het Grieks eiland Samos. Een week geleden werd ook het migrantenkamp Moria tot as herleid. Kyt heeft officieel plaats voor 650 mensen. Maar momenteel verblijven er ongeveer 4600. Volgens de Griekse autoriteiten is de brand net als afgelopen week aangestoken door migranten uit protest tegen de coronaregels. De brand die woedt in een nabijgelegen bos lijkt onder controle en zal het kamp hoogstwaarschijnlijk niet bereiken.

Opnieuw brand op een Grieks eiland. Ditmaal niet in een migrantenkamp maar in het nabijgelegen bos. Momenteel werden 13 migranten aangehouden voor brandstichting. De oorzaak van de brandstichting is vermoedelijk de afkondiging van verschillende quarantaineregels in het kamp. Dinsdag testen twee migranten positief op het coronavirus. De Griekse autoriteiten waarschuwen dat er waarschijnlijk nog meer branden zullen volgen op Samos, Chios, Leros en Kos. Zeker indien bewoners van Moria zullen overgebracht worden naar Europa.

(Lees verder onder de tweet)

De brand kon gisterenavond al gedeeltelijk onder controle gehouden worden. De burgemeester vreesde eerst nog dat de vlammenzee over zou slaan op de containers en de tenten van het kamp.