Mohamad Makhlouf, een bekende zakenman en de oom van de Syrische president Bashar al Assad, is overleden. Hij zou besmet zijn geraakt met Covid-19 en de ziekte zou hem fataal geworden zijn. Dat meldt de Saoedische krant Arab News. Hij was 88 jaar toen hij stierf.

Mohamad Makhlouf was ooit één van de kopstukken van het regime van Hafez Assad, de vader van Bashar. Hij raakte vooral bekend in de jaren ’70 en ’80 als zakenman en groeide zo uit tot een populair figuur in Syrië. Zijn imperium, dat geschat wordt op enkele miljarden Amerikaanse dollars, is overgenomen door zijn zoon Rami. Rami Makhlouf was volgens Arab News ooit zeer goed bevriend met zijn neef Bashar al Assad, maar na een machtsstrijd eerder dit jaar viel Rami uit gratie. Door het coronavirus wordt de situatie in Syrië er niet beter op.

Al sinds 2011 wordt het land geplaagd door een burgeroorlog. De opkomst van enkele extremistische jihadistische bewegingen zoals de Islamitische Staat maakte de situatie alleen maar erger. Nu komt naast de armoede en bloedvergiet er nog eens een ziekte bij die het leven ontnam van één van de belangrijkste symbolen voor het vorige regime.