Een voormalige islamleraar van een school in Anderlecht heeft ongelijk gekregen voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De man, Yacob Mahi, werd geschorst nadat hij de terroristische aanslag op Charlie Hebdo zou hebben verheerlijkt. Mahi vocht die beslissing aan maar krijgt nu definitief ongelijk. Dat meldt Belga

De 53-jarige islamleraar van het Koninklijk Atheneum Da Vinci in Anderlecht werd vorig jaar nog veroordeeld voor het aanranden en slaan van allerlei leerlingen, maar eerder kwam hij ook al in opspraak vanwege zijn bijzonder radicaal gedachtegoed. Zo verheerlijkte hij publiekelijk de terroristische aanslag tegen Charlie Hebdo in januari 2015. 

Een geschiedenisleerkracht van de school had zich uitgesproken tegen die aanslag, maar dat was niet naar de zin van de islamleerkracht. Hij zette andere leerlingen op tegen de geschiedenisleerkracht en zorgde er zelfs voor dat de leerlingen hem fysiek aanvielen. Daarnaast startte hij een petitie op om de geschiedenisleerkracht te laten ontslaan. Leerlingen die de petitie weigerden te ondertekenen, werden in elkaar geslagen. 

Mensenrechtenhof geeft Mahi ongelijk

De Franse gemeenschap besloot in te grijpen om de situatie op de school te bedaren. Islamleerkracht Yacob Mahi werd geschorst en overgeplaatst naar een andere school, maar Mahi legde zich daar niet zomaar bij neer en vocht die beslissing aan bij de Raad van State. Die gaf hem ongelijk, waarna hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg trok, de laatste juridische instantie waar hij nog in beroep kon gaan. 

Gisteren oordeelde ook het Mensenrechtenhof dat de sanctie van de islamleerkracht niet disproportioneel was, wat Yacob Mahi zelf wel vond. Dat betekent dat de man nu dus definitief ongelijk heeft gekregen. 

1 REACTIE