Volgens het Zuid-Koreaanse leger hebben Noord-Koreaanse troepen een Zuid-Koreaanse functionaris doodgeschoten en daarop diens lichaam in brand gestoken, naar verluidt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De 47-jarige Zuid-Koreaanse visserijfunctionaris probeerde volgens het Zuid-Koreaanse leger over te lopen naar het Noorden. Hij verdween maandag van zijn vissersboot, iets ten zuiden van de de facto maritieme grens tussen Noord- en Zuid-Korea.

Doodgeschoten en in brand gestoken

Vervolgens werd hij volgens de Zuid-Koreanen doodgeschoten door Noord-Koreaanse troepen, na “orders van hogerhand”. Zijn lichaam zou vervolgens overgoten zijn door benzine in brand zijn gestoken door mannen met gasmaskers. Naar verluidt werd hij gedood omdat het Noord-Koreaanse leger op die manier de verspreiding van het coronavirus probeert tegen te gaan.

Volgens het Zuid-Koreaanse leger had het om uitleg gevraagd aan Pyongyang, maar nog geen antwoord ontvangen. “Onze militairen veroordelen zo’n gruweldaad met klem en eisen van Noord-Korea dat het uitleg geeft en de verantwoordelijken straft”, zegt generaal Ahn Young-ho.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in spreekt van een “misdaad tegen de mensheid”. Het doodschieten van de man was volgens hem “schokkend” en “onvergeeflijk”.