De Noord-Koreaanse ambassadeur in de Verenigde Naties sprak afgelopen dinsdag de wereld toe. In zijn toespraak zei hij het volgende: “De Democratische Volksrepubliek van Korea (Noord-Korea) wordt voortdurend bedreigd door stealth-vliegtuigen en nucleaire bommen. Echte vrede kan enkel overleven wanneer iemand de absolute macht bezit om oorlog te vermijden. Nu we een efficiënt afschrikkingsmiddel hebben is de vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland verzekerd,” klonk het. Wat dat afschrikkingsmiddel precies is, is onduidelijk. Dat meldt onder andere al Jazeera.

Noord-Korea wordt al zwaar gesanctioneerd omdat het land al lang bezig is een nucleaire wapens te ontwikkelen. Het is dus niet zeker of Noord-Korea erin geslaagd is om een destructieve bom te ontwikkelen, of als de Noord-Koreanen blufpoker aan het spelen zijn.

Wel beweert de ambassadeur dat Noord-Korea nu vooral wil focussen op de economie. De Noord-Koreaanse economische toestand is dan ook in zeer slechte staat met ontzettend veel armoede. De sancties van de VN en de nieuwe maatregelen van de communistische regering om het coronavirus buiten te houden, maken de situatie enkel erger. Vroeger was de communistische dictatuur enorm afhankelijk van import uit bijvoorbeeld de Sovjetunie. Toen dat wegviel in 1991, kreeg de Noord-Koreaanse economie enkele zeer zware klappen.

“Het is duidelijk dat we dringend een gezonde omgeving nodig hebben om onze economie opnieuw op te bouwen. Maar we zullen onze eer en waardigheid niet verkopen in de hoop onze economie te transformeren, een waardigheid die we hebben beschermd als iets net zo waardevol als ons eigen leven. Dat is onze steevaste positie.” klonk het ten slotte nog.

Corona in Noord-Korea

Kim Jong-un beweert dat de maatregelen van het land ervoor hebben gezorgd dat er geen enkel geval van Covid-19 is in het communistische land. Dat wordt echter enorm betwist. Er werd zelfs een tijdje gedacht dat Kim Jong-un zelf misschien besmet was, toen hij plots even van het toneel verdween. Er zou toen naar verluidt een medisch team uit China zijn overgekomen naar Noord-Korea. Eerst werd zelfs gedacht dat de dictator dood zou zijn, maar dat bleek uiteindelijk niet te kloppen. Daarnaast werd beweerd dat hij een hartoperatie zou hebben doorstaan, maar enkele recente theorieën beweren dat hij gewoon zich aan het verstoppen was voor het coronavirus.