Omar Farouq, een jongen van 13 jaar uit de Nigeriaanse provincie Kano, is veroordeeld tot 10 jaar dwangarbeid. Kano is een van de twaalf Nigeriaanse provincies die Sharia-wetgeving toepassen. Farouq zou in een discussie met een leeftijdsgenoot “ongepaste taal” hebben gebruikt over Allah.

Unicef, de organisatie voor kinderrechten van de Verenigde Naties, heeft geprotesteerd tegen de veroordeling. De lokale vertegenwoordiger van de organisatie, Peter Hawkins, noemt de opsluiting “een ontkenning van alle onderliggende basisprincipes van de kinderrechten die Nigeria – en dus ook Kano – heeft onderschreven”.

“Een grotere profeet”

De advocaat van de jongen, Kola Alapinni, mag geen contact hebben met zijn cliënt.

Alapinni vertelde aan CNN dat hij het lot van de jongen per toeval had ontdekt, terwijl hij aan een andere zaak werkte. Die betreft de zanger Yahaya Sharif-Aminu, die ter dood werd veroordeeld wegens godslastering. Zijn misdrijf bestond erin te zeggen dat Sjeik Ibrahim Niasse, de Senegalese leider van de Tijaniya sekte, “groter is dan de profeet Mohammed”. Sharif-Aminu werd veroordeeld tot ophanging en wacht nu op de uitvoering van zijn straf.

Een Nigeriaanse geestelijke, Abdulazeez Inyass, werd in 2016 ter dood veroordeeld wegens een zeer gelijkaardig misdrijf.

Atheïst

Eerder dit jaar haalde de problematische Sharia-wetgeving in delen van Nigeria ook al het nieuws bij de arrestatie van Mubarak Bala. Hij had op Facebook berichten gedeeld die sommige moslims als godslasterlijk beschouwen. Bala was eerder al opgesloten geweest in een psychiatrische instelling omdat hij het bestaan van Allah had in twijfel getrokken.

1 REACTIE