De Vlaamse regering, Jambon I, wil graag een nieuwe start nemen. Daarvoor zal minister-president Jan Jambon (N-VA) vandaag naar het Vlaams Parlement trekken met enkele voorstellen. De regering wil graag deze nieuwe start nemen na alle kritiek die op hen werd geleverd. Voornamelijk op de aanpak van de coronacrisis, maar ook over de communicatiefouten van de zaak Chovanec. Nu willen ze de Vlaamse economie en de maatschappij nieuw leven in blazen.

De coronacrisis hakt financieel zwaar in bij de Vlaming. Dit jaar zou de begroting ongeveer 6 miljard in het rood gaan. Vandaag zal de Vlaamse regering hun begroting voor volgend jaar voorstellen. Het begrotingsevenwicht tegen 2024 wordt losgelaten en er zullen in alle waarschijnlijkheid volgend jaar geen besparingen meer worden doorgevoerd. De Vlaamse regering wil daarbovenop ook enkele structurele investeringen aankondigen. De thema’s zorg, innovatie, digitalisatie en een duurzame economie zullen worden behandeld.

Federaal overleg start opnieuw om 10 uur

CD&V en Open Vld zullen hoogstwaarschijnlijk tegen 1 oktober samen gaan besturen op federaal niveau zonder N-VA. Maar zal dit voor een probleem zorgen voor de Vlaamse regering? Binnen N-VA zijn er alvast twijfels over hoe dit in de praktijk zal aangepakt worden, maar Jambon verzekert dat ze zullen vallen voor vechtfederalisme. 

Gisterenavond zijn de Vivaldi-partijen uiteen gegaan zonder finaal akkoord. De liberalen, groenen, socialisten en CD&V zullen maandagochtend om 10 uur herstarten. Aangezien er heel de nacht gediscussieerd is over de institutionele thema’s, zal men nog steeds niet kunnen starten met de finale budgettaire discussie. Coformateurs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) brengen vanavond verslag uit bij de koning.