Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kondigde via zijn Twitter aan dat er nieuwe gevangenissen zullen komen in Leopoldsburg en Vresse-sur-Semois.Nieuwe gevangenissen in Leopoldsburg en Vresse-sur-Semois zijn vandaag goedgekeurd op de ministerraad. Ook de bouw van gevangenis in Haren en Dendermonde is volop aan de gang. Veilige detentie met oog op re-integratie is nodig, zonder overbevolking,” stond er in zijn tweet te lezen.

De opdracht wordt in september bekend gemaakt en de gunning zal plaatsvinden in 2022. Eerst moet natuurlijk een selectie gemaakt worden en moeten er offertes worden opgesteld. De opdracht verloopt volgens een zogenaamde DBFM-prodecure, wat staat voor Design, Build, Finance and Maintain (ontwerp, bouw, financier en onderhoud). Dat wil zeggen dat er een nauwe samenwerking moet zijn tussen de overheid en privébedrijven tijdens het ontwerpen, het bouwen, over de financiering en achteraf voor het onderhoud. De gevangenissen worden gebouwd als onderdeel van het zogenaamde Masterplan III. Dat plan moet ervoor zorgen dat de gevangenisinfrastructuur veilig en humaan is. De gevangenissen in Leopoldsburg en Vresse-sur-Semois zullen plaats hebben voor 312 gedetineerden.

(Lees verder onder de Tweet)

https://twitter.com/Koen_Geens1/status/1304476807861764097

Koen Geens (CD&V) en David Clarinval (MR) tevreden over goedkeuring

“We zijn weer een stap dichter in het bouwen van nieuwe gevangenissen in Leopoldsburg en Vresse-sur-Semois, zodat we verder afscheid kunnen nemen van onze sterk verouderde infrastructuur. De bouw van de nieuwe gevangenis in Dendermonde ging vorige maand van start en ook de bouw van de gevangenis in Haren is intussen goed gevorderd. Gedetineerden moeten in veilige omstandigheden hun detentie kunnen uitzitten, zonder overbevolking en met voldoende ruimte voor begeleiding en re-integratie,” zegt Koen Geens in zijn persbericht.

Ook David Clarinval (MR), de vicepremier en minister van Begroting, is tevreden. “Ik ben blij dat de Ministerraad vandaag beslist heeft om verder te gaan met de bouw van twee nieuwe gevangenissen. Het moderniseren en vergroten van onze gevangeniscapaciteit blijft een prioriteit en het is belangrijk om geen tijd te verliezen, zodat de volgende regering kan doorgaan met het Masterplan voor de gevangenissen. Ik ben daar bijzonder verheugd over, gezien de aanleg van deze nieuwe infrastructuur ook voor werkgelegenheid zal zorgen in de twee betrokken regio’s.”