Er komt een nieuw proces tegen de arts die de euthanasie heeft uitgevoerd bij Tine Nys. Dat heeft het Hof van Cassatie beslist. De vrijspraak van de arts werd volgens het Hof onvoldoende gemotiveerd.

Joris Van Cauter, advocaat van de familie van Tine Nys, trok naar het Hof van Cassatie tegen de vrijspraak van dokter Joris Van Hove. Volgens het Hof zijn er fouten gemaakt in het proces, namelijk dat de motivering van de vrijspraak van Van Hove tekortschiet. Het arrest wordt vernietigd en er moet bijgevolg een nieuw proces komen.

Nieuw proces tegen Joris Van Hove

Het nieuwe proces zal plaatsvinden voor de rechtbank van eerste aanleg van Oost-Vlaanderen. Drie beroepsrechters zullen daarbij moeten oordelen of de arts de euthanasiewetgeving correct volgde en of hij een schadevergoeding moet betalen aan de familie.

De artsen zijn dus wel definitief vrijgesproken op strafrechtelijk vlak. Van Hove stond samen met twee andere artsen terecht voor het Hof van Assisen. Zij werden samen op 31 januari door de volksjury vrijgesproken van de aanklacht van vergiftiging van Tine Nys. Nys kreeg in 2010 euthanasie wegens psychisch lijden. Daarop trok de familie naar de rechtbank, wat uitmondde in het assisenproces.