Aleksej Navalny heeft het ziekenhuis mogen verlaten, dat meldden meerdere kranten zoals de Business Insider. Maar hij heeft daarom nog niet meteen een reden om iets te vieren. Zijn rekeningen zijn namelijk geblokkeerd en zijn appartement is in beslag genomen. Dat meldt onder andere het Britse nieuwsagentschap Reuters.

Navalny is een bekend Kremlincriticus die beroemd is geworden door zijn vele acties tegen Russische oligarchen. Dat zorgde er wel voor dat hij veel vijanden creëerde. Zo werd hij al meerdere malen gearresteerd en werd hij afgelopen augustus zelfs vermoedelijk vergiftigd. Hij werd onwel op een vliegtuig, opgenomen in een Siberisch ziekenhuis en later overgebracht naar Duitsland. De Duitse artsen beweren dat hij inderdaad werd vergiftigd met novitsjok (ook wel “novichok”). Eerder verscheen een foto op zijn Instagram waarop te zien was dat hij weer kon lopen. Nu volgt het nieuws dat hij het ziekenhuis mocht verlaten.

Rechtszaak van 2019 tegen Navalny komt boven water

Hij heeft echter opnieuw een tegenslag te verduren. Tijdens zijn vergiftiging zei een Russische zakenman al dat hij “Navalny zou ruïneren”. Nu raakt bekend dat zijn rekeningen zijn bevroren en zijn appartement in beslag is genomen. Dat heeft te maken met een rechtszaak die werd aangespannen tegen Navalny na een reeks video’s over een cateringbedrijf. Navalny beweerde namelijk dat het bedrijf opzettelijk lagekwaliteitsvoeding voorschotelt op verschillende scholen maar er wel veel geld voor vraagt. Het bedrijf ontkende dit en diende klacht in.

Die rechtszaak werd al in oktober 2019 afgerond. Navalny, zijn anti-corruptievereniging FBK en zijn bondgenoot Ljoebov Sobol kregen te horen dat ongeveer 88 miljoen Russische roebel, omgerekend is dat ongeveer 1,2 miljoen euro, moeten betalen als schadevergoeding. “Dat bedrag werd berekend op basis van potentieel verloren inkomsten omdat het bedrijf contracten is verloren,” klinkt het. Nu komt de rechtbank dat geld dus halen.

Geen reactie van rechtbank of het bedrijf

Volgens Reuters weigert het bedrijf om te reageren. “De rechtbank wilde niet reageren. Daarnaast belde Reuters naar negen verschillende geregistreerde telefoonnummers en slechts één nummer werd beantwoord. Een vrouw nam de telefoon op en identificeerde zichzelf als een accountant, maar ze verbrak onmiddellijk de verbinding toen ze vernam dat ze met een journalist sprak,” staat er te lezen.