Nadat N-VA-Kamerlid Christoph D’Haese gisteren in de Kamer kritiek uitte op het Nederlands van premier Sophie Wilmès (MR), krijgt N-VA nu zelf heel wat kritiek te verwerken. Eerst in het parlement, later op sociale media. 

In de plenaire vergadering donderdag ging het in de Kamer lange tijd over de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van een dag voordien. Niet alleen op de inhoudelijke beslissingen werd kritiek geuit, N-VA haalde ook uit naar premier Sophie Wilmès vanwege de Nederlandse taalfouten die ze steevast maakt en haar volgens hen gebrekkige communicatie. Dat zorgt volgens N-VA ook voor onbegrip bij de bevolking.

“Al acht maanden lang hoor ik u in al uw communicaties spreken over ‘de’ virus. U hebt het niet over ‘een’ virus of ‘het’ virus. Une fille, un garçon. Een beetje taalhygiëne in uw communicatie zou al wonderen doen. Uw communicatie is chaos”, aldus N-VA-Kamerlid Christoph D’Haese.

N-VA onder vuur

Al snel kwam er reactie op die kritiek. Eerst toonde Wilmès zelf weinig begrip. “Ik vind het echt verbazend dat voor sommigen taalfouten de grootste bekommernis zijn in plaats van te spreken over de ernst van de situatie”, aldus Wilmès. Later haalde PVDA uit naar N-VA. “De virus, het virus … Als er één ding duidelijk is bij dit virus, is dat iedereen in Europa, in de wereld, getroffen wordt. Met wat bent u bezig? Dat is toch niet serieus?”

Op sociale media werd later die dag ook afwijzend gereageerd op de kritiek van N-VA. Hieronder vindt u een selectie van enkele tweets: