Gisteren werd in de Molenbeekse gemeenteraad een motie goedgekeurd dat hoofddoeken zal toelaten bij het gemeentepersoneel. Momenteel is het dragen van levensbeschouwelijke tekens bij overheidsfuncties in heel ons land verboden.

Het verbod op levensbeschouwelijke tekens bij overheidspersoneel vloeit voort uit de scheiding tussen Kerk en staat. Dit idee is er om de neutraliteit van de overheid te vrijwaren en er dus voor te zorgen dat alle godsdiensten gelijk behandeld worden.

Molenbeek

Maar dat principe gaat dus op de schop in Molenbeek. Gisteren werd op de Molenbeekse gemeenteraad een motie van Saliha Raiss goedgekeurd dat het dragen van hoofddoeken bij de gemeente toelaat. “Ik hoop dat andere gemeenten ons voorbeeld zullen volgen”, aldus Saliha Raiss. 

Ook oppositiepartij Ecolo stemde gisteren in met het voorstel, zij zijn dan ook tevreden. Voor hen mag de zogenaamde strijd tegen discriminatie zelfs nog verder gaan. “Ik denk dat we hier allemaal tegen discriminatie zijn. Maar is één enkele motie over het al dan niet dragen van levensbeschouwelijke tekens voldoende?”

Slechts één gemeenteraadslid durfde het aan om tijdens de gemeenteraad zijn ongenoegen uit te spreken over het dragen van de hoofddoek bij gemeentepersoneel. Michel Eylenbosch (MR) benadrukte het belang van een duidelijke scheiding tussen kerk en staat en stelde dat de hoofddoek volgens hem bovendien een symbool is van onderdrukking. 

2 REACTIES