In de Ethiopische regio Oromia, met inbegrip van de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa, zijn sinds juni minstens 500 christenen vermoord. Dat meldt het Barnabas Fund, een christelijke hulporganisatie. De slachtoffers werden omgebracht in een niet aflatende stroom van gecoördineerde huis-aan-huisaanvallen. De afgelopen maanden zijn duizenden overlevenden op de vlucht geslagen. Ethiopië is een van de oudste christelijke landen ter wereld.
 
De daders zijn leden van Qeerroo – wat ‘vrijgezellen’ betekent, een jeugdbeweging van mannen uit de etnische Oromo-groep, die van oudsher moslim is. Zij sloegen naar verluidt aan het moorden in sommige delen van de regio Oromia. Het geweld barstte eind juni los na de moord op een populaire Oromo-zanger Hachallu Hundessa.

“Gerichte genocide”

Sins 27 augustus zeggen de contacten van het Barnabas Fund dat de “gerichte genocide” op christenen door de extremisten in het zuiden, zuidoosten en oosten van Addis Abeba voortduurt.
 
Ethiopische christenen dringen er bij bezorgde lezers en aanhangers op aan om contact op te nemen met hun Ethiopische ambassade, om op te roepen tot onmiddellijke actie om een einde te maken aan de wreedheden die op dit moment voortduren in de regionale staat Oromia.
 
“Sommige van de Qeerroo-militanten hadden lijsten met christenen en werden geholpen door de lokale autoriteiten, vaak gerund door moslims in de Oromia-regio, om personen te vinden, met name degenen die actief betrokken zijn bij de ondersteuning van de kerk”, klinkt het.