Vandaag was er een manifestatie aangekondigd in Mechelen. Reden hiervoor was het massale protest tegen de op til zijnde ‘Vivaldi’-coalitie. Maar dat was buiten burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD) gerekend. Eerder deze week sprak SCEPTR nog met initiatiefnemer Peter P. Die had de aanzet gegeven voor een bijeenkomst en voelde zich bijna als terrorist behandeld. Maar vandaag was het zover.

Burgemeester Alexander Vandersmissen had op voorhand gewaarschuwd. De politie zou massaal aanwezig zijn om manifestanten tegen te houden. En dat heeft SCEPTR-journalist Jakob Kürüm aan den lijve ondervonden. “Ik kwam eigenlijk gewoon om familie te bezoeken in het centrum van Mechelen,” zegt hij. “Maar toen ik de stad binnenreed, werd ik tegengehouden en moest ik aan de politie uitleggen wat ik daar kwam doen.”

(lees verder onder deze tweet)

Jakob Kürüm vertelde ook dat hij kon zien dat er heel wat mensen afzakten naar het station. “Ik heb wel cameraploegen gezien, al kan ik niet bevestigen wie het waren. Ook de voorzitter van Vlaams Belang Mechelen zou aan het station gesignaleerd zijn. Ik ben daar dan toch maar even gepasseerd uit nieuwsgierigheid, maar kreeg al onmiddellijk enkele boze blikken in mijn richting.” De massale politieaanwezigheid zorgde dus wel voor wat spanningen zorgen, maar tot nu toe verliep alles zonder incidenten. SCEPTR-verslaggever Jakob Kürüm maakte een hele reeks foto’s, die kan u bekijken via zijn Facebookpagina. Rechts is te zien dat er agenten op hun paard zitten, maar over het algemeen is het centrum dus wel enorm rustig.

Gigantische politiemacht

Voorlopig is onduidelijk hoeveel mensen er precies aanwezig zijn. De burgemeester verwachtte er 4.000, maar de exacte getallen zijn momenteel nog niet bekend. Wat wel duidelijk is, is dat er een ongeziene politiemacht aanwezig is en dat niets aan het toeval werd overgelaten. Er zijn zelfs twee politiehelikopters ingezet om de boel in de gaten te houden en de Federale Politie staat overal, zowel te voet als ter paard. Volgens HLN mag de politie systematisch identiteitscontroles uitvoeren en werden de parkings Grote Markt, Veemarkt en Kathedraal afgesloten om manifestanten te hinderen. 

3 REACTIES

  1. Bizar. Als er in Brussel een rel- en plundertocht verwacht wordt door ‘jongeren’ moet de politie zich afzijdig houden. Als er een vreedzame demonstratie aangekondigd wordt om dit aan te klagen wordt de politie massaal opgetrommeld om dit te verhinderen. Vrije meningsuiting? Recht op demonstratie? Of leven we in een nazistaat?

  2. PVV burgemeesters verbieden betogingen die de politie ondersteunen, betogingen tegen de linkse Vlaams vijandige vivaldi regering.
    Dit terwijl in Brussel een linkse betoging wel mag plaatsvinden.
    Als dit het beeld is dat de PVV heeft van democratie, verwijder hen dan zo vlug mogelijk uit het Vlaams beleid