Politici, beleidsmakers en experten trekken de coronamaatregelen nu al een tijdje in twijfel. Lieven Annemans, een gezondheidseconoom, schreef bijvoorbeeld in een opiniestuk dat “de slinger is doorgeslagen”. Daarnaast schreven al meer dan honderd artsen en verpleegkundigen een open brief om een omgekeerde lockdown te vragen. Marc Van Ranst is die “lawine aan open brieven” duidelijk beu, dat schrijft hij op zijn Twitter.

“Net op een moment in de epidemie dat moeilijke beslissingen zouden moeten genomen worden, zitten beleidsmakers muurvast in de “we-zijn-het-beu”-modus en hun “we-moeten-leren-leven-met-het-virus”-boodschap. Een lawine aan open brieven noemden de corona-maatregelen onnodig, overbodig, en “erger dan de kwaal”. In hun open brieven werden de experten afgemaakt. Een paar weken geleden werden de virologen uit het adviesorgaan gezet, en vervangen door mensen  die de maatregelen wel zouden versoepelen. Op dat moment kunnen de virologen enkel waarschuwen dat dit een gevaarlijke strategie is. Het netto resultaat: het draagvlak voor de corona-maatregelen is welbewust weggeveegd. En dan doet de epidemie wat epidemieën meestal doen wanneer ze een kans krijgen: de epidemie explodeert en de curve gaat pijlsnel omhoog. Een epidemie die exponentieel groeit; + een versoepelings-mindset bij beleidsmakers, adviesorgaan en bevolking; + politici die afgeleid zijn door een regeringsvorming in slow motion; = een recept voor een ramp. Hoog tijd voor actie, verdorie!”, schrijft hij.

“Geen mild of niet-dodelijk virus. In oktober een miljoen doden”

Daarnaast reageerde hij ook nog op een reactie van ene Van Breedam L. “Wat is er in godsnaam of verdorie (nu u toch krachttermen gebruikt) mis met “leren-leven-met-het-virus”. U weet beter dan geen ander dat we altijd moeten leren leven met virussen. En met een MILD NIET-DODELIJK virus leren leven? Wat is daar mis mee? Op een democratische manier?”, vraagt hij zich af. Marc Van Ranst antwoord kort: “Dit is geen mild of niet-dodelijk virus, Louis. In oktober ronden we de kaap van een miljoen doden.”

1 REACTIE

  1. Covid19. Misschien beter eens focussen op ‘van wie & van waar, we dit virus gekregen hebben’. Moest het uit de VSA gekomen zijn, dan waren de gazetten te klein. Nu hoort ge bitter weinig uitleg van of over onze vrienden van Wouhan. Hoe zou dat toch komen. Raar toch dat zo een gecompliceerd virus gevonden wordt op een vismarkt op enkele km van een bio-chemisch onderzoeks labo in het Chinese Moederland. Wat verbergt men ons ?